Головний тренер юнацької збірної України (U-19) Віталій Одегов розповів у інтерв’ю пресслужбі АФУ, як команда готуватиметься до поєдинків Основного раунду Євро-2022.

Віталію Олексійовичу, розкажіть, де Ви опинилися 24 лютого під час початку повномасштабного російського вторгнення?
– Більшу частину часу я провів у Харкові. Досить довго думки були зовсім не футзальними, тому тренерською діяльністю не займався і самотужки форму також не підтримував.

Як підтримували зв’язок з гравцями команди протягом цього періоду?
– Впродовж першого місяця про футзал говорити не доводилося, оскільки була незрозумілість щодо майбутнього. Після того як зірвалися матчі основного раунду, які мав приймати Львів, я думав, що Україна не братиме участь у кваліфікації до фінальної частини. Однак, потім президент АФУ Сергій Владико повідомив мені, що матчі нашої групи будуть перенесені до іншої країни на більш пізній термін. Це вирішувалося завдяки комунікації УЄФА з представниками асоціацій чотирьох країн учасниць відбору у нашій групі. Те, що ми зіграємо у липні стало відомо наприкінці квітня. З цього часу ми почали працювати над планом нашої підготовки. Левова частина хлопців перебуває в Україні, а також декілька хлопців відіграли у чемпіонаті Польщі. Збірники, які залишалися в Україні, зрозуміло, належної ігрової практики і звичного тренувального процесу не мали. Ми поступово готувалися для проведення матчів у ці дати. Провели дистанційний збір, аби підтягувати кондиції хлопців до кращого рівня.

Склад команди майже не змінився у порівнянні з товариськими матчами у Португалії. Чи можете сказати, що Ви лишилися задоволеними їхнім змістом?
– Дійсно, склад майже незмінний. Додалися лише Сава Лутай з польського «Горніка», а також Дмитро Рибіцький, який тренувався і трохи пограв за «Відзев». Дмитро досить молодий хлопець, і бачимо у ньому перспективу допомогти команді і на наступному юнацькому Євро. Зараз також даємо йому змогу себе проявити. Окрім того, після пошкодження повертається Микола Гуйван.

Напевно, команді дійсно хотілося провести перші офіційні домашні матчі на домашньому паркеті, адже у Львові все було готово до цього…
– Так, хотілося. Однак, прикрістю це не назвеш, зважаючи на ті події, які розпочалися 24 лютого. Вони є значно глобальнішими, ніж скасування наших поєдинків.

Тим не менш, матчі Основного раунду ми таки проведемо. Наскільки це важливо для нинішнього складу юнацької збірної?
– Дуже вдячні, що УЄФА все ж таки надав нам таку можливість. Молдова, Бельгія та Андорра не винні, що на території України розпочалася війна. Тож, УЄФА разом з футбольними федераціями цих країн пішли нам на зустріч й прийняли компромісне рішення – провести ці матчі у Молдові з 7 по 10 липня. Будемо вирішувати у чесній боротьбі на паркеті – хто з цих чотирьох країн гідний стане останнім учасником фінальної частини чемпіонату Європи.

Перед виїздом до Хорватії юнацька збірна двічі зіграла з «Енергією». Як охарактеризуєте ці матчі? 
– Хлопці скучили за футзалом. Всі мають велике бажання грати. Відпрацьовували різні тактичні моменти.  Все пройшло досить корисно і пізнавально. Ми програли і зіграли внічию, але результат не мав визначального значення. Вдячні супернику за спаринги.

Основним етапом підготовки до матчів Основного раунду Євро-2022 стане хорватський турнір «Futsal Week», в якому наша команда візьме участь вдруге поспіль. Як оціните майбутніх суперників?
– Для нас цей турнір є надзвичайно важливим. До старту в Основному раунді залишається менше місяця, тож, товариські матчі для нас є необхідними. Тож, я б акцентував увагу саме на цьому. Ми не ставимо завдання перемогти у рамках «Futsal Week», нам потрібно з користю провести всі матчі турніру. Це допоможе покращити ігровий тонус. Чудово, що є нагода взяти участь у цьому турнірі. Окремо вдячні за неї Міко Мартічу та всій Федерації футболу Хорватії. Також висловлюємо подяку президенту Федерації футболу Молдови Леонідові Олейніченку. Саме до цієї країни ми відправимося одразу після турніру «Futsal Week».

За матеріалами пресслужби Асоціації футзалу України

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.