Жіноча збірна України з футзалу вдруге в історії вийшла у «Фінал чотирьох» чемпіонату Європи. Турнір мав відбутися ще у березні, однак Росія за підтримки Білорусі розпочала повномасштабне вторгнення до України.

Тому, «Фінал чотирьох» Євро-2022 перенесли на липень, а збірну Росії дискваліфікували – замість РФ у «Фіналі чотирьох» тепер зіграє Угорщина. Збірна України, у свою чергу, була вимушена шукати варіанти для підготовки до прийдешнього турніру за кордоном. Водночас більшість українських гравчинь втратила можливість підтримувати форму на клубному рівні, адже з початком війни всі внутрішні спортивні змагання було зупинено, а українські міста й досі перебувають під ракетними бомбардуваннями та артобстрілами російських військ.

Зрештою, жіноча збірна відновила тренувальний процес на початку червня в Сан-Марино, після чого змінила ще три країни – Італію, Францію та Португалію. Серед футзалісток, яких викликали задля підготовки до Євро, була й Ксенія Бурлаченко, яка ще навесні минулого року стала чемпіонкою України разом із «Теслою», а цієї весни була вимушена тікати з України та шукати прихисток в португальському клубі «Квінта Ломбош».

Суспільне Спорт поспілкувалося з Ксенією Бурлаченко перед стартом «Фіналу чотирьох» чемпіонату Європи.

«Війна почалась для мене ще у 2014 році в Луганську, я ще навчалась у дев’ятому класі. Але я досі не можу повірити, що зіштовхнулась із цим вдруге. Було дуже складно, однак усе починалось не так масштабно, як зараз. Згодом ми переїхали до Балаклеї на Харківщині, через два місяці повернулись до Луганська, але економіка там… Це не про економіку взагалі. Зрештою, я закінчила там дев’ятий клас, а в десятий уже вступала в Харкові. Там почалось нове життя, але було дуже складно», – розповіла Бурлаченко в інтерв’ю для Суспільне Спорт.

Саме в Харкові українська футзалістка зіштовхнулась із війною знову. Як зізналась спортсменка, вранці 24 лютого 2022 року вона не чула вибухів і прокинулась від телефонного дзвінка подруги. Спочатку Бурлаченко не вірила в те, що відбувається, і думала, що це жарт.

«Не могла уявити, що це відбувається насправді. Я пробула ще десять днів під обстрілами в Харкові. Зі мною все було гаразд. Напевно, у мій район менше летіло. Навіть коли я їхала з міста, не могла подумати, що знову покидаю дім надовго. Ми розуміли, що скоро з’являться великі черги до магазинів, зникнуть продукти. Важко сприймати те, що це знову відбувається з нами, як колись у Луганську.

У тому районі Харкова, де ми були, не було таких обстрілів, як на Салтівці, – цього району вже майже немає. Люди бігали в укриття, але ми залишались удома в п’ятиповерховому будинку. Ми заклеїли вікна, а коли почули вибухи ближче, то посунули до вікна шафу.

На п’ятий чи шостий день війни мені подзвонила подруга та сказала, що на приватний будинок її родини впала бомба. Навіть зараз, згадуючи це, у мене мороз по шкірі. Це була найскладніша ситуація, я не знала, що робити, не могла ніяк допомогти. Я не могла до неї поїхати з батьком на машині, бо вже була комендантська година. Головне – усі залишились живі, а те, що сталось із домом і подвір’ям, – то вже другорядне», – зазначила українська футзалістка.

Ксенія Бурлаченко заявила, що виїжджала з Харкова з одним рюкзаком, із міста її вивозив батько. За словами гравчині збірної України, на той момент було зовсім незрозуміло, що робити далі, її та родину переповнювала паніка – вони просто тікали на захід України.

«Коли ми покидали Харків машиною, це тривало годин шість. Загалом ми діставались до Луцька близько тижня. Спочатку їхали до Полтави крізь дуже великі затори, переночували в моєї партнерки по команді і поїхали далі. Також довелось зупинятись у кількох містах через комендантську годину. Зрештою, ми доїхали до Луцька, але емоційно мені було дуже важко. За два-три дні прийняли рішення з мамою та братом виїхати до Польщі. Уже там вдалося відійти від вибухів і стресу, включилась голова, і ми почали думати, що робити далі», – розповіла Бурлаченко.

У Польщі українська атлетка повернулась до індивідуальних тренувань і почала шукати нову команду. Зрештою, гравчинею зацікавився португальський клуб «Квінта Ломбош» з міста Каркавелуш. Наприкінці березня футзалістка переїхала до Португалії, відновила повноцінний тренувальний процес і взяла участь у матчах з лідерами місцевого чемпіонату – «Бенфікою» та «Спортингом». А вже третього червня Бурлаченко приєдналась до збірної України задля підготовки до матчу «Фіналу чотирьох» на Євро, де суперником будуть чинні чемпіонки турніру – іспанки.

«До матчу зі збірною Іспанії залишилось дуже мало часу, але я думаю, що ми усі розуміємо, який це складний для нас момент. Ми граємо за країну в такий час, і це подвійна відповідальність. Усі розуміють, що має бути гарна емоційна підготовка – «холодна» голова, а до всіх тактичних, фізичних моментів ми будемо готові. Налаштуватись – головне завдання», – підкреслила українка.

Попри те, що зараз Ксенія Бурлаченко разом зі збірною України готується до головного старту у 2022 році, вона часто думає про те, що відбувається на її Батьківщині. Так, Бурлаченко зізналась, що її мама та брат зараз перебувають із нею в Португалії, однак її рідний батько і вітчим залишились в Україні.

«Батько і вітчим волонтерять і допомагають людям зараз. У мене також був знайомий, який захищав нас у Луганській області. Він був молодший за мене і загинув у цій війні від осколків під час обстрілу. Він, як і я, був із Харкова. У мене є чимало знайомих серед наших захисників, підтримую з ними зв’язок.

Мені також писали знайомі з Луганська, питали, як у мене справи. Я запропонувала їм не спілкуватись на тему війни. Написала їм лише: «Тільки ви самі можете розібратися, що відбувається. Я не залізу вам у голови і не скажу, що і як». Зараз від них нема ніяких повідомлень. Не всі, звичайно, там живуть під російським впливом. У мене в Луганську залишилась бабуся, сумую за нею. Вона нічого не каже про Росію, вона все розуміє. Я їй казала, аби не дивилась новини», – розповіла українська футзалістка.

За матеріалами сайту Суспільне Спорт
Фото: Асоціація футзалу України

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.