Як ми вже повідомляли, з 1 по 3 липня у португальському Гондомарі проходитиме «Фінал чотирьох» Євро-2022 серед національних жіночих збірних. Які очікування від цього Євро? І чого чекати вболівіальникам жіночої збірної України, яка теж гратиме у цьогорічному «Фіналі чотирьох»? Своїми думками та відповідями на ці питання з кореспондентом футзального порталу «5х5» поділилась найкраща експертка в українському жіночому футзалі Софія Кулай.

– Софіє, у перший день липня відбудуться півфінальні матчі жіночого футзального Євро. Які очікування у тебе від другого в історії «Фіналу чотирьох» чемпіонату Європи серед жіночих збірних?
– Цей «Фінал чотирьох» вже точно буде кращим, ніж попередній. На Євро-2022 не буде збірної з ворожої країни. Футзалістки цієї збірної не заслуговували не те, що виходити на паркет у Гондомарі, а навіть готуватись до «Фіналу чотирьох». Спорт не поза політикою! Щодо чотирьох збірних, то вибір взяти Угорщину замість росії виглядає доволі цікавим. Угорки застрибнули «в останній вагон» потягу, але цього суперника по силам перемогти усім іншим трьом збірним. Фаворитками турніру вважають Португалію та Іспанію, і це не дивно. Вважаю, що саме ці дві збірні будуть боротись за головний трофей у Гондомарі. Якщо фінал буде таким, то мій голос буде за Португалію. Ця збірна мені подобається значно більше, ніж гра запальних іспанок. Звісно, якби не хотілось побачити Україну у фіналі, але потрібно дивитись на стан збірних без «рожевих окулярів». Впевнена, що підопічним Олега Шайтанова вдасться взяти «бронзу». Дівчата добре розуміють, що своїм виступом вони привертають увагу світу до війни у нашій країні. Слід тільки пригадати внесок чоловічої збірної на Євро-2022 у Нідерландах.

– Те, що «Фінал чотирьох» знову, як і у 2019 році, проходитиме у португальському Гондомарі, матиме якесь важливе значення?
– Якщо команда показує класний рівень футзалу, то буде вона це робить у будь-якому місці чи на будь-якому майданчику. Гондомар можна вважати вже рідним одразу для трьох збірних, тому переваги жодна з національних команд не буде мати у цьому компоненті. Звісно, рідні трибуни будуть гнати уперед свою збірну Португалії. Але хіба колись фанати не виходили на паркет, забивали голи чи приносили перемогу своїй збірній? Ні. Тому, якщо показати себе з найкращого боку, то шанси в усіх рівні.

– Склад учасників «Фіналу чотирьох» у порівнянні з Євро-2019 майже не змінився. Хіба що Угорщина замінила росію. Чи можна вважати, що наданий момент це дійсно чотири найкращі жіночі збірні континенту?
– Португалія, Іспанія, Україна та Італія. Ось моя топова четвірка найкращих жіночих збірних Європи. Італійки вже давно завоювали частину мого серця. Усі, хто спостерігає за їх внутрішнім чемпіонатом розуміє, чому італійська команда вартує того, щоб увійти у топ-4 найкращих (італійкам би ще трохи фарту, тому що вони в Основному раунді натрапляють то на Іспанію, то на росію, і вже другий Євро поспіль буде без «Скуадри адзурри». – А. Т.).

– На «Фінал чотирьох» усі квитки вже розпродані, принаймні на фінал – так точно. Це свідчить про інтерес до жіночого футзалу загалом чи у лише у Португалії?
– Італія, Іспанія, Португалія – це не лише топові збірній Європи. У цих країнах на гарному рівні розвивається жіночий футзал. Тому не здивована, що португальці створили такий ажіотаж навколо «Фіналу чотирьох». Що, на жаль, не можна сказати про український чемпіонат у мирні часи. На популяризацію цього виду спорту головний вплив має поширення інформації у ЗМІ, соціальних мережах. Що в Україні дуже сильно кульгає. Якщо простежити за іноземними клубами, то більшість клубів регулярно поповнюють свої соцмережі новими публікаціями, робить якісь опитування, розіграші клубної атрибутики. Це все допомагає жіночому футзалу розширювати свою кількість фанатів. Тому, я впевнена, що наступний Євро збере більше вболівальників, але хотілось, щоб у наступні роки вже, до прикладу, Іспанія була господаркою турніру.

– Наразі фінальна стадія жіночого чемпіонату Європи проходить у форматі «Фіналу чотирьох». Як ти вважаєш, чи буде найближчим часом розширення учасників фінальної частини жіночого Євро?
– Я тільки за збільшення кількості учасників. Є багато гарних збірних, які заслуговують хоча б взяти участь на такому рівні. Звісно, класно, коли чотири найкращі збірній борються між собою. Але тут є один великий мінус – тривалість турніру. Не встигаєш посмакувати матчі, як вже кінець Євро. Хотілось би хоча б такого розширення, як у чоловічому футзалі. Впевнена, що це буде зробити доволі легко.

– Давай пройдемося по всіх учасниках. Почнемо зі збірної України. Враховуючи ті обставини, які склалися після 24 лютого, коли почалось повномасштабне вторгнення Російської Федерації в нашу країну, на що ми, як вболівальники, можемо розраховувати у грі нашої команди?
– У такій ситуації не слід покладати жодних надій на наших дівчат. Можемо лише вірити та тримати кулачки за збірну. Так, усі ми хочемо побачити у руках Юлії Форсюк трофей Євро-2022. Але, якби не старались дівчата відволіктись від того жаху, який твориться в Україні, все одно війна свій негативний вплив на команду дає. Футзалістки були змушені втікати з-під обстрілів, шукати прихисток у нових командах, а це вже впливає на фізичний стан спортсменок. Особисто я не роблю жодних прогнозів на виступ нашої підопічних Шайтанова. Дівчата провели хороших тренувальний збір, який дав потрібну інформацію тренерському штабу. Але тим футзал і цікавий, що якби ти не підготувався, але м’яч круглий, у грі може статись усе, що завгодно. Хочеться побажати дівчатам удачі. Щоб вони вже з першого матчу показали на паркеті усю незламність українського народу та без травм закінчили цей «Фінал чотирьох». Впевнена, що українські фанати подякують нашій команді навіть після програного матчу, але якщо у ньому побачать той самий український дух.

– Наші дівчата провели місяць у Сан-Марино, Італії, Франції та Португалії, де готувались до чемпіонату Європи. Як ти вважаєш, у таких умовах місяця достатньо для того, щоб нормально підготуватися до одного з найбільш важливих турнірів?
– У такій ситуації цей збір став «ковтком свіжого повітря» для нашої збірної. Країни надали чудові умови для того, щоб якісно підготуватись до Євро. Українки провели цілий ряд контрольних спарингів, які визначили проблемні сторони у грі «синьо-жовтих». Хочеться подякувати Асоціаціям цих країн, які так тепло прийняли українську збірну та простягнули руку допомоги у такий складний час. На щастя, у поєдинках дівчата не зазнали травм, тому тренерський штаб на чолі з Шайтановим буде мати повноцінні четвірки, які зможе якісно змінювати.

– Про відсутність через травму Анни Шульги вже багато чого було написано. Її відсутність у півфінальному матчі проти Іспанії може датися взнаки?
– Сказала б, що не лише проти Іспанії, а й у подальшому житті «синьо-жовтих». Коли вперше прочитала її публікацію, то відверто здивувалась такому рішенню. Не так часто молода гравчиня каже «до побачення» головній жіночій команді країни з футзалу. Так, травми беруть своє, можливо, є певні недомовленості у збірній. Але це питання виключно Шульги та керівництва збірної України. Сподівають, як і більшість фанатів жіночого футзалу, що з часом знову побачу «Осу» у синьо-жовтій футболці. Попереду ще багато турнірів, де можна було б досягти високих результатів. Особисто для мене, втрата Шульги – це величезна проблема для нашої збірної. Так, у команді з’явились деякі нові дівчата, залишився кістяк команди, але Анна була однією з тих, коли навіть у матчах, коли ми відверто грали другим номер, брала на себе ініціативу. Їй було байдуже, яка перед нею суперниця. Шульга просто брала м’яч у ноги і робила те, що вона робить найкраще. Але відзначу, що не втратами єдиними. Рада, що після травми у збірну повернулась досвідчена Юлія Титова, яка пропускала останні матчі команди. Її досвід буде дуже цінним на паркеті.

– Суперник збірної України – чинні чемпіонки Європи, іспанки. Чим відрізняється нинішня збірна Іспанії від тієї, яка була на Євро-2019?
– У якому б стані не була збірна Іспанії, ця команда буде грізним суперником для будь-якої команди. Не можу сказати, що Іспанія якось сильно змінилась у порівнянні з 2019-м роком. Ця збірна продовжує грати у динамічний та технічний футзал. Однак з нею, як із будь-яким суперником, можна та  треба грати. Це довели матчі між збірними України та Іспанії на початку 2022 року. У першому поєдинку наші дівчата були знищені чемпіонками Європи. Що не скажеш про другу зустріч. От у цій грі підопічні Шайтанова приємно здивували на фоні серйозного суперника. Так, наші програли (3:1),  але їх гра вселяла надію у майбутнє. Хочеться, що дівчата зіграли у майбутньому матчі проти іспанок, хоча б на тому рівні, яким показали у попередній грі.

– Збірна Угорщини, яка замінила Росію, гратиме проти Португалії. Чим вона може здивувати господарок Євро?
– Гадаю, що Угорщина може стати «темною конячкою» Євро. На плечах угорок не лежить жодного тягару та відповідальності, як це наприклад, є на плечах футзалісток Іспанії, які хочуть захистити звання чемпіонок. Не менше очікують від португальської команди. У першому матчі Португалії потрібно буде добре постаратись, щоб зламати оборону суперниць. Якщо у техніці значна перевага на стороні господарок «Фіналу чотирьох», то бійцівським якостям Угорщини можна у доброму сенсі цього слова позаздрити. Також можу відзначити голкіперську позицію цієї збірної, яка мене приємно здивувала ще з «Lviv Freedom Cup-2020» (насправді був момент, коли після відходу зі збірної Угорщини легендарної Аніко Вінце воротарська позиція в угорській команді була проблемною. – А. Т.).

– Перед «Фіналом чотирьох» угорські футзалістки зіграли на турнірі «Futsal Week Women» у Хорватії, де посіли четверте місце серед п’яти команд. Чи можна вважати, що це і є нинішній рівень збірної Угорщини?
– Збірну Угорщини можу назвати твердим середняком у жіночому футзалі. Четверте місце у Хорватії – це далеко не той рівень, який здатні показувати на паркеті угорки. Гадаю, перед дівчатами не стояло завдання перемогти на турнірі, а здобути потрібний ігровий досвід напередодні «Фіналу чотирьох». Так, це команда, яка ніколи не хапала «зірок з неба», але завжди грала до фінального свистка. Техніку вона замінює боротьбою до останнього, але таких національних команд у жіночому футзалі не так вже й багато. Інколи здається, що Угорщині просто не вистачає банального фарту.

– Збірна Португалії у 2019 році програла вдома іспанкам та стала віцечемпіоном Європи. Чи достатньо мотивації у підопічних Луіса Консейсао, щоб цього разу завоювати титул чемпіонів Європи?
– Скажуть навіть більше, у них буде більше мотивації, ніж в Іспанії. Так, іспанки будуть намагатись захистити чемпіонський титул, але ставлю на португальських футзалісток, які за рахунок спортивної злості будуть з усіх сил намагатись взяти реванш у суперниць. Прогнозую, якщо ці збірні знову зустрінуться у фіналі, то на нас чекає значно кращий поєдинок, ніж попередні вирішальний матч в одні ворота. Поразка 4:0, це точно то фіаско, яке буде у голова португальських футзалісток, які будуть на майданчику. Впевнена, що Консейсао не прийдеться у роздягальні знаходити додаткову мотивацію для своїх підопічних, які самі прекрасно розуміють, чого хочуть від цього «Фіналу чотирьох».

– Хто, на твою думку, претендуватиме на звання найкращого гравця турніру в кожній з чотирьох збірних?
– Щодо Угорщини, то у них виділяється своє грою Адель Варга. Не виключено, що угорки будуть грати другим номером, тому найкращою гравчинею цілком реально може стати воротарка. Подобається стабільна гра Аннамарії Харгаш, яка на куражі, ловить ледь не все, що летить у її рамку воріт. Щодо Португалії, то це, звісно, Фіфо. За звання найкращої сміливо нав’яжуть боротьбу Ана Піреш та Кароліна Педрейра. Складно відповісти на рахунок іспанок, які діють як один великий та злагоджений механізм. Можливо, Де Пас.

Найкраща гравчиня української збірної? От саме цього року не хотілось би виділяти якусь одну гравчиню. На цьому «Фіналі чотирьох» на майданчику має бути один найкращий гравець, який буде показувати той футзал, у який добре вміє грати. У складі нашої збірної є Гриценко, Дубицька, досвідчені Титова та Форсюк. Кожна з них може сміливо повести команду до воріт суперника. Тому найкраща гравчиня збірної України для мене буде уся команда. А на паркеті побачимо. Можливо, вибір найкращої гравчині нашої збірної нас абсолютно здивує.

– Після жіночого Євро-2022 одразу розпочнеться підготовка до Євро-2023, оскільки УЄФА повертається до формату проведення цього турніру у непарні роки. Чи можна зараз прогнозувати, хто може потрапити до фінальної стадії цього турніру?
– Із війною в Україні складно загадувати наперед. Бо ніхто не знає, що прийде в голову кремлівського очільника. Якщо відбудеться Євро-2023, це вже буде успіх. Гадаю, що великих змін нам не слід чекати. Традиційно Португалія, Іспанія, дай Бог, Україна, четвертого учасника складно сказати. Все залежить, чи будуть розширювати список учасників «Фіналу чотирьох». Давайте спершу подивимось матчі цього Євро, а вже тоді будемо придивлятись до наступного.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото з особистого архіву Софії Кулай

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.