Якщо згадувати історію протистоянь між жіночими збірними України та Угорщини, то очні зустрічі між цими командами завжди носили принциповий характер. Достатньо лише згадати поєдинок Основного раунду відбору Євро-2019 у Черкасах, коли українки та угорки видали результативний матч, який завершився внічию (4:4). Тепер же ці принципові суперники зустрілись у матчі за третє місце жіночого Євро-2022. Так що, можна сказати, що це протистояння вийшло на новий рівень.

Якщо у збірної Угорщини жодних змін у «старті» не було, то в української команда сталася зміна на «посту № 1», який цього разу був відданий на відкуп сагайдачній. В принципі, якщо згадувати слова головного тренера «синьо-жовтих» Олега Шайтанова про те, що у матчі з Іспанією спочатку планувалося, що Кислова відіграє всі сорок хвилин, то можна було передбачити те, що у грі проти Угорщини ворота української збірної захищатиме саме Сагайдачна. Інше питання – наскільки українки відійшли психологічно від розгромної поразки у півфіналі від Іспанії? Чомусь було відчуття, що перед стартом поєдинку психологічна перевага була все-таки в угорської збірної.

Початок матчу за друге місце теоретично міг би нагадати старт півфінальної гри між Португалією та Угорщиною, і вже на 2-й хвилині чудовий момент мала Скибіна, проте Торма не дала забити 11-му номеру української збірної. Практично тут же був у відповідь момент від Хорват, проте цього разу вже Сагайдачна показала свою готовність до гри. Але все-таки старт гри можна цілком та повністю віддати саме українській збірній, яка взяла ініціативу в свої руки та почала створювати моменти біля воріт Торми. Хороший момент мала Рубан, пару разів пристрілювалася згадана вище Скибіна. До того ж, варто відзначити, що підопічні Олега Шайтанова застосовували високий пресинг, і угорки далеко не завжди могли нормально з нього вийти, припускаючись помилок при передачах.

На 6-й хвилині класний удар вдався Грицинко, яка піймала м’яч після пасу Форсюк з кутового, але влучила у поперечину. Куди більш реальну нагоду мала Скибіна, яка не змогла замкнути дальню стійку після передачі Рубан. На цьому українки не зупинялись, і вони продовжували грати першим номером, але при цьому на табло «Павільяо Мультіусос де Гондомар» залишались нулі. Однак, на 9-й хвилині м’яч таки опинився у воротах угорської збірної. Титова обігралася з Рубан та вийшла на ударну позицію і не схибила.

Після цього українки спочатку не дали своїм опоненткам одразу відповісти, а потім знову перевели гру ближче до угорських воріт. Однак, збільшити свою перевагу «синьо-жовтим» не вдавалося. Натомість, українські футзалістки багато разів перехоплювали м’яч після спроб угорок перейти швидко від оборони до атаки. І ці перехоплення потім втілювались у небезпечні контрвипади, які, щоправда, не завершувались взяттям воріт Торми.

Парадокс заключався у тому, що хоча українки і володіли ініціативою та створювали більше моментів, але при цьому вони частіше фолили. Станом на 16-ту хвилину першого тайму в пасиві «синьо-жовтих» було чотири командних порушення, в той час як у команди Тамаша Франка було трохи менше фолів. Але саме атака, яка розпочалася після розіграшу штрафного, могла стати результативною, проте Фабіан в останній момент підстрахувала Торму, яка вже була відіграна, і заблокувала удар Воловенко. Зрештою, угоркам вдалося не пропустити ще один гол у першому тайму, і це зберігало певну інтригу на другу 20-хвилинку.

Угорки почали другий тайм з активних дій, а саме – з дальнього удару Хорват, який виявився неточним. Але після цього українські футзалістки знову взялися за старе – почали застосовувати високий пресинг, який мав знівелювати зусилля угорських візаві на те, щоб перейти ближче до воріт Сагайдачної. А вже згодом момент з’явився і у «синьо-жовтих» проте Торма вчасно вийшла з воріт та не дала Дубицькій пробити з перспективної позиції. І вже після цього у голкіпера збірної Угорщини додалося роботи, принаймні, про це свідчив класний «сейв» Торми після дальнього удару Рубан. Але на 23-й хвилині м’яч таки влетів у ближній кут воріт Торми після удару Воловенко, Варто зазначити, що цьому голу передувала класна комбінація, розіграна після кутового.

Рахунок 2:0 дозволяв підопічним Олега Шайтанова вільніше дихати, і це змушувало угорську команду йти вперед, щоб скоротити своє відставання в рахунку до мінімуму. Однак, замість того підопічні Тамаша Франка привозили собі фоли. Принаймні, після стартових п’яти хвилин другого тайму в пасиві Торми та компанії було вже три командних порушення. До того ж, угорська команда почала провалюватися у захисті, чим в одному з епізодів ледь не скористалася Рубан.

Але все-таки у діях угорської команди був невеличкий спалах активності, який призвів до того, що Сагайдачній трохи довелося вступити у гру. Втім, як показали подальші події, це був лише спалах активності від підопічних Тамаша Франка. Все-таки, українські футзалістки більше контролювали гру та тримали у напрузі оборону збірної Угорщини. Інша справа, що підопічним Олега Шайтанова не вдавалося збільшити свою перевагу в рахунку, що певною мірою давало угоркам надію на те, що по ходу другого тайму ще можна буде щось змінити. Однак, для того, щоб щось змінити, підопічним Тамаша Франка потрібно було створювати моменти біля воріт Сагайдачної, а з цим були проблеми. Щоправда, на 30-й хвилині Чепрегі таки вдалося пробити по воротах збірної України, але Сагайдачна була готова до такого розвитку подій.

На 31-й хвилині збірна Угорщини отримала до свого пасиву п’ятий фол, і це означало, що номінальним господаркам цього поєдинку тепер потрібно було грати значно обережніше, аби не довести ситуацію до призначення дабл-пенальті. Тамаш Франк намагався відповісти на це виходом Фольк у якості п’ятого польового гравця, однак постійний тиск з боку української збірної не давав угоркам можливості закріпитися на чужій половині, щоб почати грати у форматі «5х4». Зрештою, на 35-й хвилині в угорської команди з’явилась нагода пограти у «штучній» більшості, але вона мало того, що не скористалася цією можливістю, так ще ледь не пропутсила третій гол у швидкому відриві – виручила Торма, яка повернулась у 2рамку» та ціною власного ушкодження не дала забити Рубан.  

Угорки продовжували шукати щастя у грі з зайвим гравцем, але вона у команди у червоній формі відверто не йшла. Більше того – м’яч таки побував у порожніх воротах збірнох Угорщини, проте перед цим Гриценко «оформила» п’ятий фол до пасиву збірної України, і це взяття воріт не було зараховано. Після цього угорки активізувалася, і розіграш п’ятого міг привести до взяття воріт Сагайдачної, але вона впоралася з ударом Івегеш. За кілька миттєвостей м’яч двічі ледь не влетів у порожні ворота збірної Угорщини, проте Гриценко та Сагайдачній не пощастило з точністю своїх ударів. Покарання за ці промахи прийшло за півтори хвилини до кінця другого тайму, коли Хорват дальнім ударом таки забила у ворота Сагайдачної, забезпечивши інтригу на кінцівку тайму. Олег Шайтанов одразу відреагував на це тайм-аутом.  

Після поновлення гри угорки змусили помилитися своїх візаві, після чого знову перейшли на гру вп’ятьох. Підопічні Тамаша Франка намагалися знайти шпарину в захисті української збірної, проте підопічні Олега Шайтанова грамотно грали біля своїх воріт, перекриваючи можливі варіанти розвитку атак. Зрештою, останній штурм не дав угорським футзалісткам жодних дивідендів, і фінальна сирена зафіксувала перемогу жіночої збірної України, яка вперше у своїй історії стала бронзовим призером чемпіонату Європи з футзалу серед жінок.

Угорщина (ж) – Україна (ж) – 1:2
Голи:
Хорват (39) – Титова (9), Воловенко (23)

Угорщина (ж): Торма (Харгаш, 35) – Тот, Фюлеп, Крашеніч, Хорват – Фольк, Кота, Салкаі, Варга – Івегеш, Фабіан, Чепрегі
Україна (ж): Сагайдачна – Форсюк, Дубицька, Гриценко, Скибіна – Рубан, Воловенко, Єрьоменко, Титова – Бурлаченко
Попередження: Івегеш (13), Фольк (18) – Рубан (35)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.