Команда Харківського Національного університету ім. В. Каразіна розпочала Європейські університетські ігри в якості віцечемпіона Європи з футзалу серед закладів вищої освіти. Нагадаємо, що срібні медалі підопічні Віталія Чернишова та Юрія Петренка здобули у 2019 році, коли чемпіонат проходив у португальській Бразі. Зараз же, у 2022 році, «каразінці» були ще й серед фаворитів. Тому, для підопічних Віталія Чернишова та Юрія Петренка було дуже важливо вдало стартувати. Так, суперник для старту на турнірі у Лодзі, можна сказати, був оптимальним – при всій повазі до гравців Литовського спортивного університету, ми можемо так казати, оскільки до цього моменту балтійська команда не була помічена серед призерів студентських футзальних змагань. Однак, по аналогії з жіночою командою фінського університету Тампере, ми можемо припустити, що у Литві, схоже, найближчим часом все-таки почнуть звертати увагу і на футзал. Нагадаємо, що часе у Литві проходив крайній чемпіонат світу з футзалу, на якому тріумфувала збірна Португалії на чолі з великим Рікардіньйо. Чи означає факт участі команди Литовського спортивного університету, що вона, так само як і футзальний «Жальгіріс» стане своєрідним послом футзалу у своїй країні? Можливо. Але, знову ж таки, при всій повазі до литовців, як то кажуть, нам своє робить, тому звернемо знову увагу на команду ХНУ ім. В. Каразіна.

Литовці спробували запропонувати швидкий темп, але, вочевидь, він більше був вигідний «каразінцям», які одразу взяли ініціативу в свої руки. Підопічні Віталія Чернишова та Юрія Петренка подекуди змушували своїх візаві помилятися, однак не користалися цими помилками. Кілька разів харків’яни пристрілювалися з дальньої відстані, але їх удари блокувалися, а в одному з епізодів вдало зіграв Гранаускас. Два хороших моменти мав Лебідь, але його удари були неточними. А найбільш реальний момент мав Малишко, який на 7-й хвилині обігрався з Моспаном-старшим та вийшов на перспективну позицію, але пробив невдало.

При цьому, треба сказати, що литовці по ходу першої половини першого тайму змусили кілька разів попрацювати і Козлова, і в потрібні моменти, коли, наприклад, потрібно було підстрахувати партнерів, Козлов грав надійно. Щоправда, на 10-й хвилині після удару Русиса Козлову допомогла стійка. Однак, на 11-й хвилині балтійська команда повела в рахунку після того, як Монтвілас виграв боротьбу у Козлова (навіть при його перевазі у грі руками) та зміг проштовхнути м’яч у сітку. Після цього «каразінці» ледь не відігрались, однак реалізація власних моментів та іноді неправильне прийняття рішень зводило всі зусилля слобожанців нанівець. До того ж, почав ловити кураж Гранаускас, який відбив дуже небезпечні удари від Лебедя та Масленнікова. Однак, на 13-й хвилині Станіслав Моспан таки «пробив» Гранаускаса, відгукнувшись на передачу з кутового.  

Зрівнявши рахунок, харків’яни одразу намагались вийти вперед, проте у підопічних Віталія Чернишова та Юрія Петренка знову виникали проблеми з реалізацією моментів та правильністю прийняття деяких рішень на майданчику. Тим не менш, тиск на ворота Гранаускаса був, і українським футзалістам потрібно було якось змусити литовського воротаря зробити помилку, яка би призвела до голу. До того ж, у слобожанців назбиралося п’ять фолів, тому їм потрібно було діяти обережніше, аби не привезти собі дабл-пенальті. Тим не менш, незважаючи на це, «каразінці» продовжували шукати шляхи до воріт Гранаускаса, щоб піти на перерву, ведучи в рахунку. Однак, схилити шальки терезів на свою користь за підсумками першого тайму українцям не вдалося.  

З початком другої половини гри «каразінці» знову почали тиснути на ворота литовців. І цього разу тиск на ворота Гранаускаса був більш успішним, чому підтвердженням стали два голи від Лебедя на старті другої 20-хвилинки. Рахунок 3:1 на користь команди ХНУ ім. В. Каразіна фактично змінив малюнок гри, адже тепер балтійським футзалістам потрібно було відігравати два м’ячі. Щоправда, цю задачу ускладнював постійний тиск від «каразінців», який, зрештою, втілився у гол Терентьєва. Проблем литовцям додавало і те, що у їх вже два гравці за підсумками першого тайму отримали пошкодження. І тут фактор лавки запасних, яка в української команди все-таки була трохи довшою, теж почав даватися взнаки. Щоправда, литовці все-таки знайшли момент на 27-й хвилині, але Козлов відбив дальній удар Алфіері. Однак, по факту на фоні тих моментів, які мала команда з Харкова, це була крапля в морі. Більше того – тренерський штаб «каразінців» почав освіжати гру за рахунок виходу Лутая та Скубченка. І саме Скубченко на 31-й хвилині організував атаку після власного перехоплення та віддав пас на Калашника, якому залишалось не схибити по вільних воротах.

Оформивши для себе комфортну перевагу, харків’яни продовжили грати першим номером, але при цьому в одному з епізодів проґавили випад від Голекаса, з яким впорався Козлов. Відповідь не забарилася – Васильєв зробив рахунок 6:1 на користь ХНУ ім. В. Каразіна. Трохи згодом збільшити перевагу міг Масленніков, якого на удар вивів Малишко. Однак, капітан «каразінців» схибив з перспективної позиції. Далі слобожанці мали ще кілька цікавих, але нереалізованих моментів. Натомість литовці відповіли хіба що тим, що змусили одного разу вступити у гру Положія, котрий замінив у воротах харківської команди Козлова. У відповідь харків’яни створили атаку, внаслідок якої був записаний автогол на ім’я Гранаускаса, і це вже 7:1.

Після цього підопічні Віталія Чернишова та Юрія Петренка стали більше розігрувати свої атаки «до вірного». Але при цьому градус небезпеки від атак слобожанців не зменшився. Щоправда, одного разу це намагання розтягнути свої атаки призвело до того, що «каразінці» отримали стрімку контратаку на свої ворота, яка не завершилася голом через надійну гру Положія.

На 38-й хвилині тренерський штаб харків’ян взяв тайм-аут, після якого Малишко вийшов грати п’ятим польовим. І перший розіграш зайвого став результативним – Лебідь записав на свій рахунок хет-трик. І, як виявилося згодом, цей гол Лебедя підбив підсумок усієї гри, яка завершилась переконливою перемогою «каразінців».    .

ХНУ ім. Каразіна (Україна) – Литовський спортивний університет (Литва) – 8:1
Голи: С. Моспан (13), Лебідь (22, 22, 39), Терентьєв (25), Калашник (31), Васильєв (33), Гранаускас (36 – автогол) – Монтвілас (11)

ХНУ ім. Каразіна: Козлов (Положій, 35) – Малишко, Лебідь, С. Моспан, Масленніков – Зміївський, Пугач, В. Моспан, Васильєв – Терентьєв, Скубченко, Лутай
Литовський спортивний університет: Гранаускас – Голекас, Буткус, Русис, Монтвілас – Лекечінскас, Мачюта, Озтюрк, Алфіері – Гаудесюс
Попередження: Калашник (15), Васильєв (22) – Голекас (20), Буткус (32)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.