Головний тренер юніорської збірної України (U-19) Віталій Одегов розповів про те як проходить підготовка команди до участі у фінальній частині Євро-2022 серед 19-річних.

– Віталію Олексійовичу, збір в Ужгороді підходить до свого завершення. Розкажіть, яким був цей період підготовки для збірної?
– Розпочали з тренувального процесу. Наприкінці минулого тижня провели два товариських матчі проти «Енергії». Зараз тренуємося у дворазовому режимі. Сьогоднішній день є завершальним у рамках нашого НТЗ. Завтра команда виїжджає до Іспанії.

– Розкажіть більше як проходили матчі з «Енергією». Львів’ян вже можна назвати традиційним спаринг-партнером юнацької збірної України перед офіційними матчами.
– В Ужгороді, де наша команда проводить збір, відсутні професіональні команди, з якими можна провести товариські поєдинки. Тож, треба подякувати львівській «Енергії» за те, що клуб знову пішов назустріч збірній. Під час матчів просили суперника вести гру у певному ключі та моделювати на паркеті дії від майбутніх суперників. Завдяки цьому вдається досягати кращого рівня тактичної підготовки. Ці спаринги є, передусім, допомогою нашій команді. Тому, ще раз хотів би подякувати тренерському штабу та всьому клубу за ці матчі.

– З яким результатом завершилися поєдинки?
– Підсумком матчів стали нічия та перемога юніорської збірної України.

– Наприкінці червня ви проводили спаринги з «Енергією» перед поєдинками основного раунду. Чи змогли команди додати за цей час?
– Звичайно, команди додали і у фізичному аспекті, і в якості ведення гри. Гра була більш зрілою та схожою на матчі Екстра-ліги.

– Частина гравців команди взяли участь у матчах «Кубку Нескорених» (дивізіон «Захід»). Слідкували за їхніми діями?
– Так, звичайно. Найважливіше, що хлопці отримали ігрову практику. Це дозволяє покращити психологічні аспекти, техніко-тактичні дії і, звичайно, додавати фізично. Кожен матч – це новий важливий досвід, оскільки нині ігрової практики ще немає. Вийти на належний рівень перед офіційними матчами лише завдяки тренуванням просто неможливо. «Кубок Нескорених» став ще однією змогою для гравців здобути потрібний ігровий тонус. Тож, вдячний тренерам, які довіряють молоді, а також організаторам турніру.

– Перший матч у рамках фінальної частини Євро-2022 юнацька збірна України проведе з Хорватією. Зараз уся підготовка спрямована саме на нього?
– Ні, готуємося не лише до цього суперника. Почергово виконуємо різні завдання. Намагаємося моделювати різні ситуації, які можуть скластися під час протистоянь з різними суперниками. Щодо теоретичних занять, то зараз вони, дійсно, здебільшого спрямовані саме на підготовку до матчу з Хорватією.

– Як охарактеризуєте збірну Хорватії?
– Ми грали зі збірною Хорватії на минулому чемпіонаті Європи, і саме цій команді ми двічі протистояли минулого року на турнірі «Futsal Week». Традиційно для балканських країн хорвати є досить силовою командою з габаритними гравцями. Однак, суперник поєднує у собі як атлетичність, так і техніку. Можна згадати, що у нашої національної збірної матчі з Хорватією також виходять напрочуд непростими. Загалом, це досить технічні хлопці, які багато грають через «стовпів». Також відзначу, що завдяки своїм габаритам хорватські футзалісти часто застосовують високий пресинг.

– Які завдання стоять перед командою на Євро?
– У нашій збірній присутні лише хлопці з амбіціями. Гравці відчувають відповідальність. За ці майже три роки ми зіграли з великою кількістю команд. Тож, всі приблизно розуміють свій рівень та можливості суперників. На Євро всі хочуть здобути якомога більшу кількість перемог! Однак, це спорт. Команди їдуть до Іспанії не просто, щоб стати учасниками фінальної частини чемпіонату Європи. Будемо робити все від себе залежне, аби дістатися якомога далі.

За матеріалами пресслужби Асоціації футзалу України
Фото: УЄФА

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.