Чинний чемпіон світу та Європи проти чинного віцечемпіона Південної Америки – такою була підводка до першого півфінального матчу футзальної Фіналіссіми, у якому зустрічалися збірні Португалії та Парагваю. З одного боку – підопічні Жоржа Браза, мабуть через свій статус були фаворитами цієї гри. Але з іншого боку – парагвайці грали практично вдома, вони більше адаптовані до кліматичних умов Південної Америки, зокрема – Аргентини. До того ж, «альбірохас» – це традиційно незручна команда для будь-якого суперника. І парагвайці показали це по ходу першого тайму.

Але спочатку все-таки команди приглядались одна до одної, вишукуючи слабкі сторони. На деякий час здалося, що збірна Португалії швидше адаптувалася до майданчику та почала грати першим номером. Принаймні, піренейці створили кілька цікавих моментів біля воріт Джованні Гонсалеса. Зокрема, «пристрілювалися» Пані Варела та Сільвестре Феррейра. До того ж, португальська команда подекуди застосовувала високий пресинг. Однак, парагвайські футзалісти показали, що вони готові до такої гри своїх візаві. Більше того – контратаки підопічних Карлоса Чілаверта були дуже небезпечними. Зокрема, на 13-й хвилині Рехала міг втілювати передачу Уго мартінеса у гол, але якимось чином не влучив у дальній кут воріт Андре Соузи. Також небезпечними були «стандарти» у виконанні «альбірохас». Було видно, що у парагваців є домашні заготовки щодо розіграшів аутів та кутових, проте втілити їх у життя не завжди вдавалося. Тим не менш, саме напрацьований розіграш ауту приніс парагвайцям гол на 17-й хвилині. Це сталося після того, як Баес віддав пас з ауту на дальню стійку, і саме там опинився Осуна, який зміг звільнитися від опіки Еріка Мендоси та переправити м’яч у ворота Андре Соузи.

Після пропущеного м’яча збірна Португалії суттєво активізувалась. Зокрема, міг забивати Маріо Фрейташ, але він не замкнув прострільний пас від Зікі Те. Непогано виходив на ударну позицію, Пані Варела, проте його удар був заблокований. Спроби Афонсу Жезуша загострити ситуацію після розіграшів ауту також не приносили плодів.

З початком другого тайму збірна Португалії почала грати більш активно, ніж це було у першій 20-хвилинці. І вже на 22-й хвилині після передачі Афонсу Жезуша міг забивати Сільвестре Феррейра. За кілька хвилин потому Жоао Матуш якимось чином не переправив м’яч у ворота Джованні Гонсалеса, хоча, швидше за все, він просто був на шляху дальнього пострілу віл Бруно Коельйо. Тиск збірної Португалії був таким, що парагвайській команді ледь вдавалося бодай би перейти на чужу половину, не кажучи вже про спроби створити якийсь момент біля воріт Андре Соузи. Тим не менш, парагвайській команді ледь не вдалося здивувати португальських візаві: Уго Мартінес побачив, що Андре Соуза трохи вийшов з воріт і спробував закинути йому м’яч «за комірець», проте не влучив у «рамку».

А незадовго до екватору другого атйму португальцям таки вдалося зрівняти рахунок. Це сталося після того, як спочатку Зікі Те виманив на себе суперника та віддав пас на Томаша Пасу, а вже 3-й номер збірної Португалії продовжив атаку передачею на вільного пані Варелу, який і забив. По суті, до цього все йшло, тільки залишалося дізнатися, коли парагвайська оборона не витримає тиску від команди Жоржа Браза. Однак, варто віддати належне парагвайській команді, яка після 30-й хвилини зібралася та змусила своїх опонентів трохи понервувати. Однак, дивідендів з цього «альбірохас» не отримали. І тим прикрішим був для парагвайської збірної той факт, що на 34-й хвилині збірна Португалії повела в рахунку. Ерік Мендоса відгукнувся на прострільну передачу та пробив з близької відстані. М’яч від стійки влучив у Джованні Гонсалеса, від якого і влетів у ворота збірної Парагваю. Фактично це був автогол парагвайського воротаря, який дозволив чинним чемпіонам світу та Європи зробити рахунок на свою користь.     

Надія на порятунок у парагвайців з’явилася тоді, коли у португальських візаві з’явився п’ятий командний фол. Приблизно саме в той же час збірна Парагваю почала грати з п’ятим польовим гравцем. І «альбірохас» вдалося двічі вивести на удар Уго Мартінеса, проте жодна з цих двох спроб «дев’ятки» португальців не стала результативною. Наприкінці матчу міг забити Баес, але його удар був дуже невдалим. І це фактично підбило риску під спробами Карлоса Чілаверта врятувати цю гру та бодай би перевести її у серію пенальті. Португалія – перший фіналіст футзальної Фіналіссіми.

Португалія – Парагвай – 2:1
Голи:
Пані Варела (29), Дж. Гонсалес (33 – автогол) – Осуна (17)

Португалія: Андре Соуза – Жоао Матуш, Пані Варела, Ерік Мендоса, Бруно Коельйо – Андре Коельйо, Фабіу Сесіліу, Сільвестре Феррейра, Афонсу Жезуш – Томаш Пасу, Маріо Фрейташ, Зікі Те, Уго Невеш
Парагвай: Дж. Гонсалес – Баес, Салас, Ф. Мартінес, Паскоттіні – Мареко, Рохас, Рехала, У. Мартінес – Осуна, Амарілья
Попередження: Уго Невеш (29), Ерік Мендоса (32), Афонсу Жезуш (34) – Рехала (12)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.