У 2023 рік ми входимо не тільки з вірою в перемогу у війні з росією. Якщо казати про футзал, то у новий рік ми входимо з очікуванням на рішення УЄФА про місце проведення «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів. Наразі нам відомо про двох претендентів на організацію та проведення вирішальних матчів футзальної Ліги чемпіонів у сезоні 2022/2023 р. р. Варто зазначити, що наприкінці минулого року футзальна спільнота вже знала, що «Фінал чотирьох» Ліги чемпіонів сезону 2021/2022 р. р. відбудеться у Ризі. А ось про фінал 2023 року ми поки не говоримо. Тим не менш, у нас з’явилась можливість проаналізувати шанси Іспанії та Польщі на проведення у себе «Фіналу чотирьох» футзальної Ліги чемпіонів сезону 2022/23 р. р.

Іспанія. Пальма-де-Майорка. «Велодром Іллес Балеарс». 

Ще наприкінці листопада «Пальма Футзал» оголосила про те, що вона подала заявку на проведення «Фіналу чотирьох» у себе вдома. Для того, щоб провести «Фінал чотирьох» у себе, іспанський клуб планує організувати свято на арені «Велодром Іллес Балеарс». Ця арена є по суті велодромом, однак «Пальма Футзал» має досвід проведення матчів на цій арені, оскільки саме тут вона проводила домашні поєдинки чемпіонату Іспанії з футзалу, поки не перебазувалась на «Палау Мунісіпаль д’Еспортс Сон-Моа».

Таке рішення віцечемпіона Іспанії полягає в тому, що «Велодром Іллес Балеарс» може вмістити більше глядачів, ніж «Палау Мунісіпаль д’Еспортс Сон-Моа» (саме на цій арені проходили матчі групи «В» Елітного раунду Ліги чемпіонів. – А. Т.), і, відповідно, більше підходить під вимоги УЄФА для проведення «Фіналу чотирьох». Окрім того, «Пальма Футзал» планує організувати шоу для вболівальників, яке може вивести «Фінал чотирьох» Ліги чемпіонів УЄФА з футзалу на новий рівень.

«ЗА»

Це, безумовно, цікавий варіант. Проведення «Фіналу чотирьох» футзальної Ліги чемпіонів на велодромі – це, як мінімум, цікаво. Немає сумнівів у тому, що «Пальма» зможе організувати свято. Тим більше, всі чудово знають, як іспанці вміють робити продукт з футзалу. Це було доведено багатьма роками існування ЛНФС. До того ж, «Пальма» зараз явно хоче стати новою силою в іспанському футзалі. І «срібло» минулого сезону та вихід у «Фінал чотирьох» Ліги чемпіонів у сезоні нинішньому – зайве тому підтвердження. Наразі «Пальму» вже сміливо можна вважати новим спортивним символом Балеарських островів, і там наразі дійсно футзальний бум. Щось подібне було на початку ХХІ століття, коли місцевий скромний футбольний клуб під керівництвом Ектора Купера творив сенсації як в іспанській Прімері, так і у єврокубках. І можна не сумніватись, що на матчах «Пальми» «Велодром Іллес Балеарс» буде заповнений вщент.

«ПРОТИ»

Якщо ми кажемо про те, що на матчах «Пальми» присутність глядачів буде гарантовано великою, то в інших поєдинках, де місцеві улюбленці не гратимуть, навряд чи буде спостерігатися глядацький інтерес. Хіба що на фінальному матчі, навіть якщо «Пальма» там не зіграє. І це – один зі звичних мінусів «Фіналів чотирьох», коли вони проходять на території однієї з команд-учасниць. Хоча, звісно, бувають винятки, але насправді той факт, що одна з команд має перевагу в контексті вболівальницької аудиторії, іноді серйозно впливає на атмосферу навколо змагань. Таке, до речі, зазвичай буває на матчах Попереднього, Основного та Елітного раундів, і це явно не йде на користь популяризації футзалу.

Ще один аргумент проти «Пальми Футзал» та її заявки на «Фінал чотирьох» – це те, що УЄФА протягом кількох останніх років робить практику проведення «Фіналу чотирьох» футзальної Ліги чемпіонів на нейтральних майданчиках. Востаннє одна з команд-учасниць «Фіналу чотирьох» Кубку УЄФА / Ліги чемпіонів приймала у себе вирішальний етап змагань у 2020 році. Нагадаємо, що тоді у планах УЄФА було проведення «Фіналу чотирьох» другого сезону Ліги чемпіонів на нейтральній території, а саме – у столиці Білорусі, Мінську. Проте, спалах коронавірусу та нестабільна політична ситуація у Білорусі призвели до того, що «Фінал чотирьох» у Мінську так і не відбувся та був зіграний восени у Барселоні (тоді як раз «Барселона» і здобула трофей. – А. Т.). Після цього вирішальний етап Ліги чемпіонів уже двічі проходив на нейтральній території. Спочатку – у 2021 році у Задарі (у форматі «Фіналу восьми»), а потім – у 2022 у Ризі (у форматі «Фіналу чотирьох»). Тобто, з цієї точки зору, Глівіце має деяку перевагу над іспанською заявкою на фінал.

І ще потрібно звернути увагу на один момент, який може бути не на користь проведення «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів саме на «Велодром Іллес Балеарс». Річ у тім, що у поточному сезоні Іспанія вже приймала у себе один футзальний топ-захід – це Євро-2022 (U-19). Тому, якщо подивитись на цей момент, то теоретично Іспанія може прийняти у себе дві топ-події з футзалу протягом сезону. З одного боку – це добре, адже про те, яке ставлення до футзалу в Іспанії, всі добре знають. Але з іншого боку – чи не забагато для Іспанії (при всій моїй повазі до іспанського футзалу! – А. Т.) мати у себе дві топ-події протягом сезону? У контексті цього також варто нагадати один цікавий факт: за всю історію футзальних єврокубків Іспанія приймала у себе шість Турнірів європейських чемпіонів (1991, 1994, 1995, 1998, 2000, 2001), чотири розіграші Кубку володарів Кубків (1990, 2003, 2005, 2007) (тут варто зазначити, що і Кубок європейських чемпіонів, і Кубок володарів Кубків не були офіційними турнірами, а перший розіграш футзального Кубку Кубків узагалі складався з одного поєдинку, який проходив у Барселоні. – А. Т.), чотири «Фінали чотирьох» Кубку УЄФА (2007, 2012, 2016, 2018) та один «Фінал чотирьох» Ліги чемпіонів (2020). Також можна сюди додати, що з 2001 по 2006 роки, коли протистояння між фіналістами Кубку УЄФА складалися з двох матчів, іспанські команди грали у вирішальних поєдинках у 2002, 2003, 2004 та 2006 роках, і, відповідно, один з поєдинків фіналу гарантовано проходив саме в Іспанії. І це ми ще сюди не додали жіночий Турнір європейських чемпіонів (зокрема, цей турнір у 2012 році проходив у іспанському Луго. – А. Т.). Тобто, як ми бачимо, вирішальні події у європейському футзалі дуже часто проходять в Іспанії.

Польща. Глівіце. «Арена Глівіце». 

Про те, що Польща подала заявку на проведення у себе «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів, стало відомо з інтерв’ю спортивного директора глівіцького «Пясту» Рафала Франца пресслужбі польської футзальної ФОГО Екстракляси. При цьому, Рафал Франц наголосив на тому, що у польської сторони є все для того, щоб провести перший в історії польського футзалу «Фінал чотирьох» на території Польщі. Зазначимо, що якщо «Фінал чотирьох» прийматиме все-таки Польща, то він проходитиме на майданчику «Арени Глівіце».

«ЗА»

Насправді, на користь Глівіце позитивний факторів більше, ніж на користь Пальми-де-Майорки. По-перше – ми вже згадували вище, скільки разів Іспанія приймала у себе фінали футзальних єврокубків. Для Польщі цей можливий перший «Фінал чотирьох» Ліги чемпіонів на її теренах насправді буде дуже важливим. Наразі польська Екстракляса дуже серйозно розвивається, і «Фінал чотирьох» має також посприяти розвитку футзалу в Польщі. Ще один «плюс» на користь Глівіце, про який ми також згадували – це те, що УЄФА протягом двох останніх років практикує проведення «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів на нейтральній території. І тут, звісно, у «Арени Глівіце» є перевага над «Велодром Іллес Балеарс».

«ПРОТИ»

Серйозні заяви керівництва «Пальми футзал» про те, що вона готова організувати «Фінал чотирьох» на такому рівні, на якому даний захід ще не був організований, можуть реально схилити шальки терезів на користь Балеарських островів. До того ж, ми вже згадували про те, як в Іспанії ставляться до футзалу. Там цей вид спорту вже став цілою культурою, тому і не дивно, що Іспанія приймає у себе багато топових футзальних змагань.

Тим не менш, зваживши всі «за» і «проти», автор цього матеріалу все-таки схиляється до думки, що «Фінал чотирьох» футзальної Ліги чемпіонів сезону 2022/2023 р. р. має приймати саме Глівіце. І від цього виграють усі. Але останнє слово – за УЄФА.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФК «Пальма Футзал» (Іспанія),
gigseekr.com

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.