На початку грудня у США стартував регулярний чемпіонат Національної футзальнох Прем’єр-ліги (НФПЛ) – турніру, який ставить собі за мету стати головним футзальним змаганням у Північній Америці. Наразі у цьому чемпіонаті грають дванадцять команд, які грають у трьох Дивізіонах: Західному, Східному та Південно-Західному. Зокрема, у Західному Дивізіоні грає команда «Тризуб», яка на 95 % складена з українців. «Тризуб» вже встиг зіграти в НФПЛ два виїзних матчі – проти «Каденса» та «Коламбуса» та здобув дві перемоги (7:1 та 5:2 відповідно). А вже 21 січня «Тризуб», який базується у штаті Ілліноіс, гратиме свій перший домашній матч у новому сезоні проти «Джой Атлетік». Про те, як проходить підготовка до цього матчу, а також про стан справ у «Тризубі» та про саму Національну футзальну Прем’єр-лігу в ексклюзивному інтерв’ю футзальному порталу «5х5» розповів засновник команди Андрій Гаврилишин.

– Пане Андрію, вітаємо Вас та Вашу команду з успішним стартом «Тризуба» у новому сезоні НФПЛ. Розкажіть, будь ласка, детальніше про стартові поєдинки сезону.
– Дякую! Насамперед, хочу відзначити і подякувати усьому колективу ФК «Tризуб» за самовіддачу та бажання грати за нашу команду, так як, цьогоріч левову частину коштів, які були виділені на сезон, були надіслані нашим козакам на передову.

– Який з цих матчів був більш складним, а який – більш легким?
– У першому поєдинку проти «Каденса» (штат Іллінойс), де виступають молоді талановиті хлопці, ми відчули на майданчику, що збиратися нам потрібно було не за два місяці до початку чемпіонату, а за пів року. Перший тайм повністю провалений, але на другий тайм, після певних змін у четвірках, усе пішло, як по маслу.

Другий поєдинок у штаті Огайо, проти «Коламбуса» було також нелегко розпочати після семи годин їзди. Тим паче, ми знали, що там грають досвідчені бразильці, але, як виявилося, після дворічної паузи вони всі запустилися.

Тому, який матч був легшим чи складнішим важко сказати. Що перший, що другий матч пройшли зі складнощами. Побачимо, як пройде перше домашня гра, коли нікуди не потрібно їхати, і коли ми вже набрали певний хід. 

– Свій наступний матч команда проведе аж 21 січня. Чи не занадто довга перерва?
– Ми спеціально так зробили, тому що, як я вище вже сказав, нам потрібно більше тренуватися щоб набрати певну фізичну форму. До того ж, свята також дають про себе знати.

– Саме 21 січня «Тризуб» проведе свій перший домашній поєдинок у новому сезоні НФПЛ. Як команда готуватиметься до першої домашньої гри?
– Все стандартно, Сергій Бутенко (тренер, який знайомий українським любителям футзалу, перш за все, по роботі в одеській команді «Юні-Ламан». – А. Т.) на телефоні, Денис Ревеачін керує організацією. Готуємося. Працюємо. Допрацьовуємо. Перша домашня гра повинна бути переможною. 

– Як Ви плануєте заохочувати вболівальників, щоб вони приходили на домашні матчі «Тризуба»?
– Маркетинг у нас «шкутильгає», буду відвертим, але у нашій «American futsal academy» 100 дітей. Думаю, що діти захотять подивитися, як їх тренери грають на майданчику, адже Денис Болотов (наш воротар), Денис Ревеачін (граючий тренер) також є тренерами нашої Академії, а я не тільки гравець та засновник «Тризуба», а ще й тренер найсерйознішої вікової групи у Академії, де займаються діти 4-6 рочків. Тому, батьків та дітей заохочуємо приходити на домашні матчі. Плюс, «Tризуб» – це єдина команда в українській діаспорі, яка виступає на такому міжштатному чемпіонаті. де ми вдома будемо приймати команди зі штатів Міннесота, Огайо, Індіана, Цинциннаті, Мічиган. Це щось нове для наших футзальних фанів, і не тільки для них. 

– Розкажіть, будь ласка, більше про сам чемпіонат НФПЛ – що він – себе представляє?
– Цього сезон НФПЛ – молодці, я завжди «топив» за їх проєкт. Це перша ліга, яка дійсно розрослася на цілу Америку, і дійсно грає у справжній футзал. Цього року US Soccer Association (Асоціація футболу США. – А. Т.) прийняв Футзал у свою структуру, і сподіваємося, що НФПЛ стане офіційною лігою в Америці, і нарешті буде сильна професіональна футзальна ліга.

– Кілька років тому в різноманітних ЗМІ ходила інформація про те, що у США буде своя професіональна футзальна ліга, однак далі слів права не доходила. НФПЛ – це саме проєкт тієї професіональної ліги, про яку йшла мова?
– Можливо. Важко щось сказати. В Америці все навколо грошей, ти можеш не мати якості, але мати кошти на маркетинг – і ти є лідер. НФПЛ – це, в першу чергу, якість. Цього року Ліга запустила прямі трансляції ігор. Правда, не всім командам ще це під силу реалізувати, але це зроблено вперше на футзальному просторі США. Я повторюся, тут усе вирішає гроші, і я не здивуюся, якщо якийсь нафтовий магнат з Техасу захоче запустити свою футзальну лігу, не маючи в цьому ніякого поняття, і скаже: «А давайте будемо грати три тайми по п’ятнадцять хвилин, і м’ячем «трійкою» (у футзалі офіційний м’яч має четвертий розмір. – А. Т.). Ліга запуститься через півроку, все залежить від того, скільки буде вкладено «зелених».

– Як Ви вважаєте, скільки часу може знадобитися НФПЛ для того, щоб вийти на такий же рівень популярності у США, який є у НБА та НХЛ?
– Будемо чекати на двох, а то і трьох магнатів, щоб це сталося, і футзал за рівнем популярності зміг би наблизитися до тих видів спорту, які в Америці популярні найбільше. На даний момент ми говоримо про «життя на місяці». Але це станеться 100% – рано чи пізно.

– У 2022 році виповнилось рівно тридцять років з того моменту, як збірна США з футзалу стала срібним призером чемпіонату світу. Ця команда досі вважається найсильнішою в історії американського футзалу. Чи були у США якісь урочистості з приводу цього ювілею?
– Наскільки я знаю, ніяких урочистостей не було. А дарма. На даний момент Душан Якіца разом з Oтто Орфом та Пабло Сілвою зробили неймовірне. Збірна США, яка у 2021 році виступала на чемпіонаті світу – це результат професіоналізму тренерського штабу.

– Наразі не визначено місце проведення чемпіонату світу з футзалу, який має пройти у 2024 році. Якщо ФІФА визначить місцем проведення футзального «мундіалю» США, то чи стане це тим самим фактором, який сприятиме зростанню популярності футзалу в країні?
– Так 100%. Якщо так станеться то в Чикаго буде хвиля футзалу, так як тут насправді багато футзалістів проживає.

– Давайте перейдемо знову до справ «Тризуба». Ця команда вже давно «пустила корені» в американському футзалі. Розкажіть, будь ласка, про історію команди, і які у неї досягнення в американському футзалі?
– В американському футзалі ми відіграли вже три сезони (один сезон не був завершений через Covid-19). У першому та другому сезоні ми посідали третє місце. А вже у третьому сезоні, який не був завершений, ми йшли на першому місці. Після того, як через Covid-19 футзальне життя трохи зупинилось, відповідно, трохи випали з нього і ми. Але зараз ми знову граємо у футзал та ставимо високі завдання. Цього року ФК «Tризуб» націлений на перше місце у регулярному чемпіонаті НФПЛ та перемогу в плей-оф.  .

– У складі «Тризуба» є деякі гравці, які мають непогану футзальну школу. Зокрема, один з них – вихованець івано-франківського «Урагану» Тарас Дидич. Також у цій команді грає Василь Скрильов, який дуже знайомий львівським любителям футзалу. Ви робите ставку саме на тих виконавців, у яких є футзальна школа?
– Так, звичайно. У нашому складі є гравці, які виступали за збірну Чорногорії, і навіть є такі, які грали у футзальній лізі чемпіонів. Це Боян Пейович, Гвозден Лоцович. Денис Ревеачін мав досвід виступів у футзальній збірній Молдови. А взагалі якщо подивитись на склад, то Ігор Бич, Тарас Дидич, Василь Скрильов, Андрій Вацеба, Михайло Рябий – це гравці з великим професіональним футбольним та футзальним досвідом. З такими гравцями можна спокійно на Кубок Америки летіти, головне, щоб фінансування було.

– Безумовно, ситуація в Україні та повномасштабна війна, яка йде на території нашій країні, не пройшла мимо керівництва ФК «Тризуб». У яких волонтерських ініціативах щодо підтримки України бере участь Ваша команда?
– ФК «Тризуб» повністю підтримує фонд «Help Heroes of Ukraine» від початку повномасштабної війни. Ми їздили на склади, допомагали пакувати та вантажити гуманітарну дорогу в Україну. 22-го січня разом з фондом та «11 stars soccer agency» організовуємо благодійний футбольний турнір у форматі 6х6. Задача – зібрати кошти на п’ятдесят дронів. 

Також «Тризуб» підтримує фонд «Urgent Ukraine Relief & Giving Effort nonprofit togethership». Олександр Топоровський та Юлія Мендалюк роблять неперевершену роботу, яка пов’язана з медициною. Вже було надіслано 3 контейнера медичного обладнання вартістю близько одного мільйона доларів. Власне, я є офіційним представником цього фонду. Тому, все буде Україна.

– Чи розглядаються варіанти організації благодійних матчів за участю «Тризуба» у США та Канаді, особливо в тих містах, де є дуже велика українська діаспора?
– Є вже ідеї, але поки нічого не буду певного казати, так як немає ще певної домовленості та контрактів.

– Чи є у структурі «Тризуба» молодіжна команда, і чи планується створення клубної вертикалі?
– Так є, це хлопці віком 15-17 років. Тренуються з дорослою командою, і деяких з них ми вже заявили до основного складу на цей сезон.

Все працює, потрібно приділити ще трохи більше тому часу, але ми знову зустрічаємося з фінансовими можливостями «Тризуба». Цього року команда без спонсора. Все на моїх плечах. Тому, ми зобов’язані перемагати.  

– Давайте трохи заглянемо у майбутнє. Усі ми віримо в перемогу України у війні, яку розв’язала росія. Чи планує «Тризуб» після закінчення війни зробити турне Україною?
– Турне Україною? Цікава ідея. Потрібно подумати над цим.

– І ще стосовно майбутнього. Якщо через кілька років популярність НФПЛ зросте, чи можна сподіватись на те, що «Тризуб» гратиме свої домашні поєдинки у «Юнайтед Центрі»?
– У житті все можливо! Все реально! Потрібно мати правильно філософію клубу, потрібно вірити і багато працювати, щоб досягати певних цілей. «Тризуб» та академія на правильному шляху розвитку. Все буде. Все прийде. Тільки давайте про це ми детальніше поговоримо після нашої перемоги над росіянами. Наразі багато зусиль та коштів покладено у перемогу України.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФК «Тризуб» (США)

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.