Український легіонер «Євробуса» з Пшемишля Григорій Занько провів видатний сезон за свою команду в Першій лізі чемпіонату Польщі. По-перше – він став найкращим бомбардиром чемпіонату Польщі у Першій лізі серед українців – на його рахунку шістнадцять голів. По-друге – він допоміг «Євробусу» в першому же сезоні перебування у Першій лізі здобути путівку до ФОГО Екстракляси. Про цей історичний сезон для команди з Пшемишля та про свої спогади від нього Григорій Занько розповів у ексклюзивному інтерв’ю футзальному порталу «5х5».

– Григорію, вітаємо тебе та «Євробус» з виходом до ФОГО Екстракляси. Чи усвідомлюєш ти, що вже у наступному сезоні гратимеш у ФОГО Екстраклясі?
– Дуже дякую, можливо, ще не усвідомлюю цього до кінця, але хотів би вже якнайшвидше розпочати сезон у ФОГО Екстраклясі.

– Безумовно, ключовим матчем у боротьбі за перше місце у Південній групі був домашній поєдинок проти «Євробуса» проти «Сошніци». Розкажи, будь ласка, детальніше про атмосферу перед цим матчем та про його безпосередній перебіг.
– Всі розуміли що це буде найважливіший матч сезону, і в ньому буде розігруватись пряма путівка до ФОГО Екстракляси. Атмосфера в залі була неймовірна, близько 800 вболівальників прийшли підтримати нас у цьому матчі. Початок гри вийшов для нас ідеальним: два швидкі голи і повне домінування на паркеті. Але потім настав момент, коли команда з Глівіце зіграла на наших власних помилках, і ми дуже швидко пропустили чотири голи, і вже «Сошніца» вигравала 4:2. На перерву пішли за рахунку 4:3, і цей третій гол допоміг нам психологічно. Ми знали, що «Сошніца» фізично «підсяде» по ходу другого тайму, і ми зможемо її дотиснути. На початку другого тайму ми обмінялись голами, і ми далі програвали 4:5, але неймовірна підтримка, яка була в залі у цей день допомогла нам, і заключні п’ятнадцять хвилин гри ми повністю контролювали гру, створювали момент за моментом. Це призвело до того, що за п’ять хвилин до кінця гри ми вже вигравали 8:5, і потім довели гру до впевненої перемоги з рахунком 9:6.

– Чи можна сказати, що для Пшемишля цей матч був головною подією сезону?
– Думаю, що десь цю гру можна поставити на один рівень з нашою грою в Кубку Польщі, коли ми приймали таку команду, як «Відзев» – тоді прийшла найбільша кількість вболівальників.

– У матчі проти «Сошніци» ти і сам забив два голи після дуже класних комбінацій. Вони були награні, чи це було спонтанно?
– Думаю, що це були більш спонтанні голи. Перший – після перехоплення, а при другому голі ми зіграли інтуїтивно.

– Кинулось в очі те, що ти класно взаємодіяв з Матеушем Ванатом. Чи можна сказати, що ваш тандем – один з ключових факторів успіху «Євробуса»?
– Не сказав би, що це ключовий фактор. Ми маємо багато класних і сильних індивідуально гравців, навіть той факт що шестеро наших гравців забии в сезоні більше 10 голів доказує це.

– Під час матчу проти «Сошніци» (так само, як і в інших домашніх поєдинках по ходу сезону) вболівальники «Євробуса» для тиску на гостей використовували сирени, які дуже схожі на ті, що лунають зараз по всій Україні під час повітряних тривог. Чи була можливість поговорити на цю тему з уболівальниками, адже у Пшемишлі наразі чимало українців?
– Ця сирена вже з нами третій сезон, і тут це нормально, ніхто не звертає на це уваги. Та й, чесно кажучи, українці не відвідують наші ігри, хіба що наші близькі знайомі, які вже звикли до цієї сирени. Найбільше вона не подобається нашим супротивникам. 

– У цьому сезоні «Євробус» дебютував у Першій лізі й одразу вийшов до ФОГО Екстракляси. У чому секрет успіху команди з Пшемишля?
– Це вже мій третій сезон у цьому клубі, і кожного року ми підіймались вище за класом. Думаю найбільший вплив на це має атмосфера, яка панує у нас на іграх та тренуваннях, і той факт, що майже ніхто з нас раніше не грав у футзал на серйозному рівні, хіба що, можливо, Роман Колток, адже наша команда зібрана переважно з гравців, які грають у футбол у цьому регіоні.

– «Євробус» був одним з найбільших клубів за кількістю українців у своєму складі в усій Першій лізі. Наскільки це важливо особисто для тебе?
– Думаю, що це не впливало на мене, адже, як я казав, ми маємо дуже хороший колектив, і ми почуваємо себе тут, як вдома.

– Ти протягом сезону забив шістнадцять голів у матчах Першої ліги. Який з цих голів для тебе найважливіший?
– Одразу приходить мені в голову гол, який я забив у грі проти «Гурніка» з Полковіце, коли зробив сольний прохід від своїх воріт. Але, думаю, що найважливіші були голи проти «Сошніци», коли я забив шостий та сьомий голи команди та вивів її вперед у цьому матчі.

– Розкажи, будь ласка, більш детально про себе. Як ти опинився у футзалі?
– Народився у прикордонному містечку Рава-Руська на Львівщині, де розпочинав займатися футболом. Потім грав у ДЮФШ ФК «Львів», по закінченню школи півроку пограв у Мукачеві в місцевому «Мункачі». Потім отримав запрошення на тести до угорської «Кішварди», яка на той час виступала у місцевій Першій лізі, де ми вибороли друге місце і піднялись до місцевої Вищої ліги, а я був відправлений в оренду. Після сезону я відправився до Пшемишля, до місцевої «Полонії», де граю далі. 

– Як починалась твоя футзальна кар’єра у Польщі?
– На перше тренування мене запросив Матеуш Ванат, з яким ми виступали разом у «Полонії». Це було щось нове і цікаве для мене, адже я ніколи не грав у футзал, і з того часу я почав більше цікавитись цим видом спорту. І я точно не очікував того, що за три роки я зможу опинитись у ФОГО Екстраклясі.

– Вихід до ФОГО Екстракляси – це наразі найбільш вагоме досягнення у футзалі для тебе?
– Це 100%. Як я казав, це мої перші кроки у футзалі, і сподіваюсь, що буде тільки краще. 

– Один з клубів ФОГО Екстракляси, а саме – варшавську «Легію», очолює головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко. Якщо не секрет – чекаєш на матч проти «Легії», щоб зарекомендувати себе з найкращого боку перед наставником збірної?
– Чекаю з нетерпінням на такі матчі. Думаю, що у Пшемишлі буде справжнє свято, коли приїде «Легія» до нас. Чесно кажучи, про збірну навіть ніколи не думав, і не думаю зараз. Треба сконцентруватись на добрих виступах у ФОГО Екстраклясі та прогресувати з кожним днем. До рівня збірної мені ще дуже далеко, поки що я зіграв тільки перший сезон у Першій лізі, а ФОГО Екстракляса – це зовсім інший рівень.

– Чи слідкуєш ти за українським футзалом?
– Чесно кажучи, ніколи дуже не цікавився українським футзалом, тільки дивився ігри нашої збірної, як була можливість.

– Рано чи пізно війна закінчиться, і ми всі віримо, що перемога буде за нами. Чи хотів би ти після закінчення війни спробувати свої сили в українській Екстра-лізі?

– Перемога буде за нами, і я сподіваюсь, що це станеться якнайшвидше. Думаю, що було би цікаво спробувати свої сили в українській Екстра-лізі, але сумніваюсь, що я повернусь в Україну, адже маю вже тут свою сім’ю.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Кшиштоф КУТОНЬ, СК «Сошніца» (Польща)

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.