Другий рік поспіль «Бенфіка» грала за третє місце «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів. Щоправда, якщо у 2022 році суперником «орлів» був французький «ACCS Футзал», а тепер – бельгійський «Андерлехт. І що цікаво: і «ACCS Футзал» у 2022 році, і «Андерлехт» у 2023 році однаково «постраждали» від одного й того ж клубу – від «Спортінгу». На цьому, в принципі, паралелі перед даним поєдинком закінчувались. Інші паралелі можна було би провести вже після закінчення цієї гри. Але спочатку потрібно було дочекатися фінальної сирени та підсумкового результату.

«Андерлехт» на початку гри спробував піти першим номером, зокрема подав два кутових, які теоретично несли у собі небезпеку, а також підключив до атаки Ронкальйо, з ударом якого впорався Лео Гужіел. Такий старт підопічних Луки Краньяса можна було би назвати оптимістичним, якби не одне «але» – на 6-й хвилині матчу Чишкала ударом з льоту після розіграшу «стандарту» відкрив рахунок. Цей гол наче «розбудив» «Бенфіку», яка почала грати активніше, але подвоїти свою перевагу підопічним Маріо Сілви не вдавалося. Після такого сплеску активності ближче до середини першого тайму темп гри трохи впав. Однак, вже на 13-й хвилині виникло пожвавлення, яке було пов’язано з тим, що «Бенфіка» знову мала момент для того, щоб збільшити свою перевагу в рахунку, але не зробила цього. Однак, який то був момент!!! Гонсалу Собрал скористався неузгодженими діями Ронкальйо з партнером по команді (точніше, м’яч практично вдало відскочив до гравця «Бенфіки». – А. Т.), але «вісімці» «орлів» не вдалося вразити порожні ворота. Відповідь прийшла на 17-й хвилині, коли Єловчив привіз «Бенфіці» п’ятий фол, а Бруно Коельйо – жовту картку. Розіграш штрафного став результативним – Грельйо зрівняв рахунок. І за такого повороту подій «Андерлехт» мав невеличку перевагу над «Бенфікою» в контексті психології, але не втілив її у гол і, відповідно, не зміг вийти вперед. Хоча непогані моменти мали Томіч та Діогу. Однак, перший тайм завершився внічию – 1:1.    

«Бенфіка» на початку другого тайму намагалася проявляти активність, намагаючись забити швидкий гол. Навіть Лео Гужіел одного разу підключився до атаки та перевірив готовність Ронкальйо до другого тайму. Той виявився готовим. «Андерлехт», щоправда, намагався не забаритися з відповіддю, але на 24-й хвилині м’яч влетів саме у ворота бельгійського клубу – Чишкала оформив дубль. А за кілька хвилин після цього Дієго Нунес, якому вперто не щастило у півфіналі з «Пальмою», все-таки забив свій гол, після чого рахунок став 3:1 на користь «Бенфіки». У відповідь «Андерлехт» спробував нав’язати своїм суперникам гру на зустрічних курсах, за що і поплатився. Точніше, більше поплатився Ронкальйо, який не зміг виручити свою команду після удару Артура, хоча насправді реально міг врятувати команду від голу.

Фактично після цього можна було робити висновок, що бронзові медалі навряд чи кудись дінуться. До того ж, темп гри почав падати, і це, звісно, було на руку «Бенфіці». Однак, усе змінилося на 33-й хвилині. Саме тоді Ронкальйо підключився до атаки своєї команди та потужно пробив по воротах Лео Гужіела – той лише встиг підняти руки, але м’яч опинився у воротах. І цей гол, забитий у кращих традиціях Лео Ігіти, надихнув «Андерлехт», гравці якого повірили, що ще можна врятувати гру. Буквально тут же непоганий момент мав Єловчич, але його удар парирував Лео Гужіел. Після цього Грельйо почав виходити у футболці п’ятого польового гравця, і бельгійця почали шукати щастя у «штучній» більшості. Два хороших моменти мав Діогу, але з його ударами впорався Лео Гужіел. Ще один момент був у Роніньйо. Зрештою, на передостанній хвилині основного часу Грельйо скоротив відставання своєї команди до мінімуму, і підопічні Луки Краньяса пішли всіма силами зрівнювати рахунок. Могли вони це зробити незадовго до фінальної сирени, але Роніньйо не зміг замкнути простріл партнера по команді. У підсумку – 4:3 на користь «Бенфіки».

Чи можна тут провести паралелі з «бронзою» «Бенфіки» зразка 2022 року у Ризі? Хіба що паралель можна провести з тим, що виграла саме «Бенфіка». Так само як і з тим, що «Андерлехт», як і «ACCS Футзал», хоча і фінішував четвертим, але залишив цей «Фінал чотирьох» Ліги чемпіонів з високо піднятою головою.  

«Бенфіка» (Португалія) – «Андерлехт» (Бельгія) – 4:3
Голи:
Чишкала (6, 24), Дієго Нунес (27), Артур (30) – Грельйо (17, 39), Ронкальйо (33)

«Бенфіка»: Лео Гужіел – Гонсалу Собрал, Чишкала, Артур, Жакаре – Афонсу Жезуш, Дієго Нунес, Бруно Коельйо, Лусіу Роша – Ромуло, Карліньйос, Бруно Сінтра
«Андерлехт»: Ронкальйо – Грельйо, Едуардо, Діогу, Джон Леннон – Томіч, Решіа, Роніньйо, Єловчич – Сержіньйо,
Попередження: Бруно Коельйо (17) – Єловчич (9), Ронкальйо (29)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.