Перед фіналом Ліги чемпіонів – 2023 простежувалась цікава тенденція. Після того, як Кубок УЄФА трансформувався у Лігу чемпіонів з футзалу, «Спортінг» вигравав цей турнір два рази. І обидва рази це було у непарних роках – у 2019 та 2021 відповідно. Однак, при цьому «Спортінг» вдруге поспіль зустрічався у фіналі Ліги чемпіонів з іспанською командою. Торік «біло-зелені» програли «Барселоні». Тому, підопічні Нуно Діаша, з огляду на цей факт, навряд чи хотіли програти ще й «Пальмі Футзал». До речі, варто сказати, що на користь «Пальми» був той факт, що востаннє команда-господарка «Фіналу чотирьох» Ліги чемпіонів перемагала вдома у 2020 році, і це була «Барселона», яка в іспанському фіналі на паркеті «Палау Блауграна» переграла «Ель-Посо».

Вже на старті гри, а точніше – на 2-й хвилині, міг забивати Тайєбі. Однак, іранському легіонеру «Пальми» не пощастило. Через кілька хвилин у «Спортінга» була не менш гідна відповідь – Мерлім пробив зі штрафного, але його удар парирував Луан Мюллер. І, забігаючи наперед, скажемо, що це був далеко не єдиний «сейв» голкіпера балеарців по ходу першого тайму. Однак, про це – трохи згодом. А поки обидві команди старанно вишукували слабкі місця одна в одної. При цьому, на майданчику «Велодром Іллес Балеарс» було багато боротьби, яка подекуди була дуже емоційною. До того ж, сюди потрібно додати той факт, що трибуни тиснули на гравців «Спортінга». Фактично у «Пальми» був додатковий гравець, який допомагав у грі проти «левів».

Разом з тим, «Пальма», натхненна підтримкою своїх вболівальників, по ходу першого тайму встигала і атакувати, і захищатися. Причому, варто сказати, що господарі майданчику робили акцент саме на дисципліну в обороні, хоча судячи з того, якою нервовою була гра, зробити це було складно. Однак, в атаці справи у команди Антоніо Вадільйо справи йшли ще краще, якщо подивитись на те, які моменти створювали Шагінья (гравець збірної Грузії провів, мабуть, свій найкращий поєдинок у кар’єрі. – А. Т.), Манкузо та Кайнан. Але доля розпорядилася так, що першим автором голу в цій зустрічі став Рівільйос. Щоправда, левова частка в цьому взятті воріт Гітти належить Луану Мюллеру, який пртягнув м’яч до чужих воріт, зібрав на собі трьох суперників, а потім віддав гольовий пас на Рівільйоса.

Після цього варто було чекати на відповідь від «Спортінга». І вона була. Зокрема, три нагоди мав Кавінато, але йому вперто не щастило у завершальній стадії атак. Намагався змусити Луана Мюллера капітулювати Мерлім. А на останніх секундах першого тайму шанс зрівняти рахунок втратив Зікі Те.  

На початку другого тайму «Пальма» ледь не подвоїла рахунок, але Гітта впорався з ударом Кайнана зі штрафного. Трохи пізніше бразильський воротар ще кілька разів показував свою майстерність, не даючи забити своїм опонентам. Зокрема, дуже хороші шанси мали Кайнан та Рівільйос, але Гітта рятував «Спортінг» від голу. Щоправда, також варто сказати, що деякі небезпечні моменти біля воріт «левів» були саме наслідком помилок Гітти, які він потім вдало виправляв. «Спортінг» же теж не відсиджувався в обороні, подекуди «навантажуючи» Луана Мюллера. Дуже активними були Зікі Те (перш за все, саме він. – А. Т.), Мерлім та Томаш Пасу. І вже ближче до середини другого тайму ініціатива перейшла до «Спортінга», який почав тиснути. І тоді Луан Мюллер почав показувати себе у всій красі, рятуючи «Пальму» від можливих голів. Тим не менш, на 33-й хвилині він був безсилий допомогти своїй команді, коли Зікі Те зміг проштовхнути м’яч у ворота балеарців.

А вже на 35-й хвилині Соколов вивів «Спортінг» вперед, проте тренерський штаб «Пальми» попросив арбітрів переглянути епізод, який був перед взяттям воріт «Пальми». Виявилось, що перед цим Соколов у боротьбі за м’яч відмахнувся від суперника, після чого гольова атака «Спортінга» продовжилась. Передивившись епізод, арбітри вирішили не зараховувати цей гол, тому на табло залишились дві одинички. Тим не менш, «Спортінг» не залишав надій вирвати перемогу в основний час. У деяких епізодах своїй команді почав допомагати Гітта, який підключався в якості п’ятого польового. Однак, після одного з таких підключень бразильського воротаря м’яч полетів у зворотньому напрямку – стійка врятувала «Спортінг» від покарання за порожні ворота. Таким чином, «Пальма Футзал» втратила нагоду перемогти в основний час, і незабаром гра перейшла у додаткові 5-хвилинки.    

У першому екстра-таймі «Спортінг» намагався грати так само, як і в основний час. І це не дивно – така тактика хоча і не допомогла вирвати перемогу, проте завдяки їй створювався тиск на ворота Луана Мюллера. І цей тиск мав би допомогти виснажити. Однак, дуже скоро «Пальма» почала перехоплювати ініціативу за рахунок гри з п’ятим польовим. Варто відзначити, що Антоніо Вадільйо використовував у якості п’ятого польового різних гравців – Рівільйоса, Елоя Рохаса, Клебера. Можливо, наставник «Пальми» хотів таким чином заплутати свого візаві. Однак, з іншого боку – іспанська команда, завдяки такому ходу, могла контролювати м’яч, і навіть створювати моменти біля воріт Гітти. Проте, жодній з команд не вдалося вирвати перемогу в екстра-таймах.

У «Спортінга» на серію післяматчевих 6-метрових прогнозовано з’явився Бернарду Пасу, який вже встиг заробити собі реноме майстра з відбиття пенальті. А ось у «Пальми» на серію післяматчевих 6-метрових залишився Луан Мюллер, хоча, чесно кажучи, очікувалась поява Карлоса Баррона. Вочевидь, на його появу чекали і вболівальники «Пальми». Але залишився Луан Мюллер, і, як виявилося, недарма.  

Серія пенальті була дуже напруженою – інакше і бути не могло. І якщо представник «Пальми Футзал», Тайєбі, свій пенальті забив, то Пані Варела не переграв Луана Мюллера. І цей промах 18-го номера «Спортінга» мав велике значення. Більше того – таке ж велике значення з психологічної точки зору мала і невеличка бійка, яка сталася після того, як свій 6-метровий забив Кавінато. Луан Мюллер, вочевидь, спровокував на конфлікт одного з лідерів лісабонської команди, внаслідок чого почалося з’ясування стосунків, до якого підключилися інші гравці команд. Найбільш активними в цій події були Карлос Баррон та Уго Невеш, які отримали по червоній картці. Після того серія пенальті продовжилась. І хоча далі гравці обох команд забивали та все-таки було видно, що футзалісти «Спортінга» вже знаходились на емоційній межі. Ключовим моментом цієї серії став п’ятий удар «Пальми», який виконував Маріо Рівільйос. Після його точного удару серія пенальті закінчилась – «Пальма Футзал» вирвала свій щасливий лотерейний квиток та стала новим переможцем футзальної Ліги чемпіонів.

«Пальма Футзал» (Іспанія) – «Спортінг» (Португалія) – 1:1 (по пенальті – 5:3)
Голи:
Рівільйос (14) – Зікі Те (33)

«Пальма Футзал»: Луан Мюллер, Карлос Баррон – Шагінья, Елой Рохас, Томас, Кайнан – Тайєбі, Марлон, Манкузо, Рівільйос – Клебер
«Спортінг»: Гітта, Бернарду Пасу – Жоао Матуш, Ерік Мендоса, Мерлім, Кавінато – Зікі Те, Томаш Пасу, Пані Варела, Уго Невеш – Паулета, Соколов, Діогу Сантуш, Естебан
Попередження: Кайнан (5), Марлон (35) – Пані Варела (8), Зікі Те (28), Нуно Діаш (40 – тренер), Бернарду Пасу (40), Кавінато (50+)
Вилучення: Карлос Баррон (50+) – Уго Невеш (50+)
Серія пенальті:
Тайєбі – 1:0
Пані Варела – 1:0 (воротар)
Кайнан – 2:0
Кавінато – 2:1
Марлон – 3:1
Томаш Пасу – 3:2
Клебер – 4:2
Ерік Мендоса – 4:3
Рівільйос – 5:3 

«Пальма Футзал» (Іспанія) - переможець Ліги чемпіонів УЄФА з футзалу сезону 2022/2023 р. р.
«Пальма Футзал» (Іспанія) – переможець Ліги чемпіонів УЄФА з футзалу сезону 2022/2023 р. р.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Підтримати футзальний портал «5х5» на «Патреоні»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.