В останній уїк-енд листопада у Луцьку знову закиплять футзальні баталії. Точніше, треба сказати, що офіційно вони почали кипіти ще тиждень тому, коли стартував чемпіонат Волині. Але тепер стартує розіграш Кубку Волинської області. Разом з головним кубковим турніром також візьмуть старт Кубок Асоціації футзалу Волині, Кубок Прогресу та Кубок Мрії. В усіх цих змаганнях братимуть участь команди, які посідають відповідні місця у клубному рейтингу. Зокрема, перші шістнадцять команд цього рейтингу зіграють у Кубку Волині, а інші колективи, відповідно, боротимуться за перемогу в інших кубкових змаганнях.

Отже, перейдемо до розстановки сил у всіх чотирьох кубкових турнірах.

Кубок Волині

Мабуть, одразу треба розпочати з центрального протистояння 1/8 фіналу Кубку Волині, яким, безумовно, можна вважати матч між «Надією» та «Вотрансом». Обидві команди з перемог стартували у чемпіонаті Волині. І тепер вони спробують зробити переможний почин і в Кубку. А якщо врахувати, що обидві команди, в принципі, націлені на високі місця, то очна зустріч між «Надією» та «Вотрансом» обіцяє бути напруженою та цікавою.

Не менш цікавим має бути поєдинок між «Куражем» та «Любартом». Обом командам є, що доводити, особливо після невдалого старту в чемпіонаті. «Любарт», який продовжує готуватись до старту в чемпіонаті України серед команд Другої ліги, теоретично має бути фаворитом у цій парі. Однак, «Кураж» відомий тим, що здатний зробити сюрприз будь-якій команді, що цей колектив і довів у «передсезонці». Але це було перед стартом сезону. А тепер «Куражу» треба підтверджувати статус «темної конячки».

Чинний володар Кубку Волині, «Вокар-Ковель», почне захист свого титулу поєдинком з «Агропродуктом». Остання команда, вочевидь, після поразки від «Камазу-Агро», має зробити певні висновки для себе. Щоправда, суперник для того, щоб зробити роботу над помилками, у «аграріїв» непростий. Все-таки, «Вокар-Ковель» на папері вважається фаворитом цієї гри. І команда з Ковеля, скоріше за все, захоче підтвердити цей статус на практиці.

Дебютанту Суперліги, «Динамо», трохи не пощастило з жеребом. Річ у тім, що «динамівці» розпочали офіційний сезон поєдинком з «Вотрансом», у якому програли. А тепер у 1/8 фіналу Кубку Волині «Динамо» доведеться зіграти з другою командою «Вотрансу». Хоча тут, звичайно, «динамівці» прагнутимуть бодай би якоюсь мірою взяти реванш у «вотрансівців». От тільки питання – чи вийде це у дебютантів Суперліги?

Дуже цікавим має бути протистояння між «Камазом-Агро» та МФК «Хорів». По-перше – обидві команди вдало стартували у чемпіонаті. А по-друге – ці команди теоретично рівні за класом, тому можна вважати, що тут не буде у когось надто явної переваги. І це має стати запорукою боротьби до останніх секунд. І хоча у поєдинках вох рівних суперників завжди важко спрогнозувати переможця, та ризикнемо передбачити перемогу «камазівців».

«Мідас», який традиційно з року в рік ставить собі задачу боротись за найвищі місця, свій похід за Кубком Волині розпочне матчем проти «ЛСТМ». У передсезонних турнірах від «Мідаса», якщо чесно, очікували більшого. Але ця команда не завжди виправдовувала сподівання. Перш за все, через те, що, на нашу думку, не булу стабільності у результатах. А якщо «Мідас» ставить перед собою завдання бути серед найкращих команд Волинської області, то він має стабілізувати свої результати (звичайно, у позитивному плані). Що стосується «ЛСТМ», то цей клуб цілком реально може поборотися з «Мідасом» за путівку до чвертьфіналу. Так, цей колектив наразі, мабуть, не в гарному настрої після поразки від «Надії», але фавориту сезону програти не соромно. Однак, тут інший випадок, і в кубкових баталіях можливо все.

Окремо скажемо про дві останні пари 1/8 фіналу Кубку Волині. А саме – про пари «Агромат»«Вілія» та «Боратин»«Олімпія». У цих протистояннях поки що складно виділити явного фаворита чи аутсайдера. Тому, лише гра може визначити володарів путівок у чвертьфінал від цих двох згаданих пар.

Розклад матчів 1/8 фіналу Кубку Волині.

24 листопада.

Паркет.

17.30. «Камаз-Агро» – МФК «Хорів»
18.30. «Агропродукт» – «Вокар-Ковель»
19.30. «Мідас» – «ЛСТМ»
20.30. «Кураж» – «Любарт»

25 листопада.

Паркет.

17.30. «Агромат» – «Вілія»
18.30. «Надія» – «Вотранс»
19.30. «Боратин» – «Олімпія»
20.30. «Динамо» – «Вотранс-2»

Кубок Асоціації футзалу Волині

У другому за ранжиром кубковому змаганні, а саме – у Кубку Асоціації футзалу Волині, також є, на кого звернути увагу. Там зібрались непогані команди, які прагнуть якомога гучніше заявити про себе. І комусь це обов’язково вдасться.

Перш за все, звертаємо увагу на чинного переможця трофею – «Neris-Авангард». Ця команда розпочне свій захист титулу володаря Кубку Асоціації футзалу Волині грою проти «Модерн-Експо». Це буде другий матч для «Neris-Авангард» за три дні, адже перед цим «авангардівцям» доведеться зіграти поєдинок у рамках чемпіонату Волині проти «Олімпії». Тому, тут виникає два питання. Перше – в якому настрої після цієї гри буде «Neris-Авангард»? І друге – чи встигнуть гравці цієї команди відновити сили та налаштуватись на кубковий матч? Якщо думати логічно, то такий розклад на руку «Модерн-Експо», адже футзалісти цього клубу мають бути більш свіжими. Але є і такий варіант, що ігровий тонус у такому інтенсивному графіку піде на користь «Neris-Авангард». Так що, один з варіантів точно буде виграшним для однієї з команд.

Цікавою має бути зустріч «Бережанки» та «Стелли». «Бережанка» – це така команда, яка і сама грає, і дає можливість робити це суперникам. Тому, тут можна чекати на результативну гру, особливо якщо вона буде проходити на високих швидкостях – таку гру «бережанківці» особливо полюбляють, тому що у них є, кому бігти у контратаки. От і подивимось, чи зможе «Бережанка» застосувати свою головну зброю.

Так само можна виділити поєдинок між «Оликою» та «Фіміамом». В принципі, якоюсь мірою те, що ми писали про матч між «Бережанкою» та «Стеллою», можна віднести і до протистояння між «Оликою» та «Фіміамом». Але тут ще варто додати один фактор – самовіддача. А саме завдяки їй «Фіміам» добре себе показав у передсезонних іграх. І хоча теоретично «Олика» не є таким суперником, з яким можна боротися саме за рахунок самовіддачі, та якщо саме «Олика» зможе нав’язати свою гру, то цей згаданий фактор може допомогти «Фіміаму». Тим більше, якщо пам’ятати, що це буде кубкова зустріч, а там немає права на помилку.

Поєдинок між «СпецТех-Сахарадо» та «Топільно» можна назвати «матчем настрою». Адже там усе залежатиме від того, в якому настрої вийдуть на гру обидві команди. Особливо це стосується «СпецТех-Сахарадо», оскільки у передсезонних іграх цей колектив зарекомендував себе як «команда настрою», що частково і вплинуло на результати. Тому, якщо у «СпецТех-Сахарадо» буде переможний настрій, то навряд чи «Топільно» зможе щось протиставити. Але якщо по ходу гри з’являться розклади, які будуть на користь «Топільно», то можливі варіанти.

Поєдинок між «Рятівником» та «Теремно Хлібом» очікується з такою ж цікавістю. Більше того – враховуючи те, що обидві команди приблизно рівні і за класом, і за грою, то можна передбачити два шляхи можливого розвитку подій: або мінімальна перемога однієї з команд, або ж справа не закінчиться лише одним з’ясовуванням стосунків у основний час.

«Мар’янівка», після розгрому у стартовому турі чемпіонату Волині від «Бережанки», вочевидь, перебуває наразі не в самому гарному настрої. Чого не скажеш про «Торпедо». І що цікаво – «Мар’янівка» у своїй першій офіційній грі нового сезону пропустила шість м’ячів, а от «торпедівцям» вдалося забити таку ж кількість голів. Який висновок можна зробити з цього? Мабуть, такий: «автозаводці», вочевидь, спробують зіграти у той же самий результативний футзал, як і в матчі з другою командою «Вотрансу», то у «Мар’янівки» можуть бути проблеми. Тому, тільки від вдалої гри «Мар’янівки» у захисті залежить, чи зможе вона зупинити «Торпедо».

Після невдалого старту в чемпіонаті і «Колос», і «Вілія-2» мають надію на другий шанс розпочати цей сезон. При цьому варто зазначити, що шанси «Колоса» на те, щоб вдало розпочати похід за Кубком Асоціації футзалу Волині, на наш погляд, є трохи вищими, ніж у «Вілії-2». Принаймні, на такий висновок наштовхують результати першого туру чемпіонату. Але друга команда «Вілії», мабуть, спробує організувати якусь несподіванку для своїх опонентів.  

І, нарешті, остання зустріч 1/8 фіналу Кубку Асоціації футзалу Волині – це матч «Вікторія»«ТТІ Шахтар». У цій грі команді з Нововолинська доведеться показати своє «домашнє завдання», а саме – роботу над помилками після програного «Фіміаму» поєдинку першого туру, який відбувся минулого тижня. І «Вікторія» в цьому плані має стати непоганим екзаменатором. Ця команда буде суворо питати «гірників» за всіма пунктами «домашнього завдання». І якщо «ТТІ Шахтар» зможе переконати свого «вікторіанського» екзаменатора, то зможе отримати путівку до чвертьфіналу.

Розклад матчів 1/8 фіналу Кубку Асоціації футзалу Волині

24 листопада.

Паркет.

11.30. «Спецтех-Сахарадо» – «Топільно»
12.30. «Рятівник» – «Теремно Хліб»
13.30. «Олика» – «Фіміам»
14.30. «Колос» – «Вілія-2»
15.30. «Бережанка» – «Stella»
16.30. «Вікторія» – «ТТІ Шахтар»

25 листопада.

Паркет.

11.30. «Neris-Авангард» – «Модерн-Ескпо»
16.30. «Мар’янівка» – «Торпедо»

Кубок Прогресу

Цей турнір зібрав у новому сезоні дуже цікавих учасників. І можна вже зараз сказати, що Кубок Прогресу за своїм рівнем не поступатиметься Кубку Волині, де гратимуть найсильніші команди області. І там дійсно буде, на кого подивитись.

Безумовно, центральним протистоянням 1/8 фіналу Кубку Прогресу буде гра «Respect»«РадиМо». Обидві команди грають у дуже цікавий футзал. Хоча це більше, мабуть, стосується «респектабельних», які не тільки є чинними володарями Кубку Прогресу, а й по грі є, мабуть, найпрогресивнішим колективом у всьому волинському футзалі. Але наразі для «картатих» головна мета – відстояти свій титул та вдало зіграти у чемпіонаті Волині. І якщо у чемпіонаті Заліпа та компанія стартували переконливо, то зараз для них буде кубкове випробування. «РадиМо» – це дуже міцний колектив, який завжди дає бій будь-якому опоненту. І немає сумнівів у тому, що і зараз «молочники» будуть налаштовані на те, щоб зробити титул нового володаря Кубку Прогресу вакантним.

«West Side» та «Волинь-АТО» також ризикують подарувати дуже цікаве очне протистояння. Обидві команди є дуже непередбачуваними. Хоча в той же час вони роблять ставку на швидкий футзал. А це означає, що якщо обидва суперники не зрадять своєму стилю в цьому двобої, то на нас чекає хороша гра, яка триматиме у напрузі до кінця матчу. Що стосується результату, то є передчуття, що все-таки перепустку до чвертьфіналу отримає «West Side».

«Духче» минулого сезону став володарем Кубку Мрії. Тепер же цій команді доведеться дебютувати на новому для себе рівні та спробувати поборотись за Кубок Прогресу. І першим суперником «Духче» буде «Луцьктепло». «Тепловикам» взагалі на старті сезону не пощастило, якщо згадати поразку від «Респекту» з рахунком 0:4. І тепер їм треба довести, перш за все, собі, що насправді «Луцьктепло» є міцним колективом, який здатний вирішувати поставлені задачі. Тому, з цієї точки зору поєдинок проти «Духче» буде для «тепловиків» дуже важливим.

«Юності» з Переспи, якщо чесно, не позаздриш. «Забіяка» під час «передсезонки» та на початку сезону виглядає дуже потужним колективом. Тому, в цій парі саме «Забіяка» виглядає фаворитом. Більше того – є така думка, що ця команда цілком реально може бути одним з фаворитів цьогорічного Кубку Прогресу. Тому, протистояння з «Юністю» буде чудовою нагодою підтвердити цей статус.

Якщо згадані вище протистояння ми очікуємо з нетерпінням, оскільки там гратимуть одні з фаворитів Кубку Прогресу, то в інших парах очікуються зустрічі між командами, які є приблизно рівними за класом. Серед них і матч між «Волинню U-16» та «Надією-2». З одного боку – гравці другої команди «Надії» намагатимуться тримати марку клубу, тому їм треба буде грати на перемогу. Але юнаки «Волині» теж спробують показати себе з найкращого боку. Хоча «волинянам», звичайно, на початку футзального сезону треба буде ще остаточно звикнути до зміни простору та футзального майданчику. І в цьому, звичайно, має бути перевага у «Надії-2». Та чи втілить хорівська команда цю перевагу в життя?

«Волиньсталь-Любарт» спробує продовжити свій переможний старт сезону. Нагадаємо, що у стартовому турі чемпіонату Волині «сталевари» мінімально обіграли «Волинь U-16». А тепер вони мають на меті вибити з Кубку Прогресу «Joma Lutsk». Хоча є припущення, що ця команда зможе дати бій «сталеварам», і тут ситуація, можливо, дійде до того, що переможець буде виявлений не в основний час.

«Гранітбуд-Ексклюзив» зустрінеться з «Tatrafan». І в цьому протистоянні, вочевидь, все залежатиме від того, хто заб’є першим. У тієї команди з’явиться додаткова перевага та збільшаться шанси на прохід у чвертьфінал. І щось підказує, що це вдасться зробити скоріше «будівельникам», ніж їх опонентам.

Остання пара 1/8 фіналу Кубку Прогресу має бути цікавою та непередбачуваною, хоча там зустрінуться команди, які приблизно рівні за класом. «Олімп» у стартовому турі чемпіонату Волині трохи несподівано переграв «West Side». А ось «Akcent» переконливо здолав «Кременець». Тому, обидві команди підходять до очної кубкової зустрічі у хорошому стані. Принаймні, «Олімп», вочевидь, налаштований на сюрпризи. І новим суперникам «олімпійців» доведеться попрацювати, якщо вони хочуть пройти у наступний етап Кубку Прогресу.

Розклад матчів 1/8 фіналу Кубку Прогресу

24 листопада.

Паркет.

09.30. «Respect» – «РадиМо»
10.30. «Забіяка» – «Юність»

Тарафлекс.

17.30. «Гранітбуд-Ексклюзив» – «Tatrafan»
18.30. «Joma-Луцьк» – «Волиньсталь-Любарт»
19.30. «Волинь U-16» – «Надія-2»
20.30. «Олімп» – «Akcent»

25 листопада.

Паркет.

09.30. «West Side» – «Волинь-АТО»
10.30. «Луцьктепло» – «Духче»

Кубок Мрії

У зв’язку з тим, що «Духче» цього сезону гратиме у Кубку Прогресу, то титул володаря Кубку Мрії став вакантним. І це – хороший стимул для команд, які боротимуться за цей трофей.

По-різному підходять до очного кубкового протистояння підходять «Волиньобленерго» та «KroshuLutsk». Наче вони і виграли свої стартові ігри чемпіонату Волині, однак зробили це за різними ігровими сценаріями. Зокрема, «енергетики» виграли свій поєдинок у «Ротан плюс» більш переконливо. І це наводить на думку, що саме «Волиньобленерго» буде в цьому протистоянні фаворитом.

«Атлетік» у протистоянні з «Імпульсом» теоретично не повинен мати якихось проблем. Хоча з іншого боку – «Імпульс» поки що є «порівнянням з багатьма невідомими», «темною конячкою» – можна всілякими епітетами називати цю команду, яка, можливо, спробує піднести якийсь сюрприз «Атлетіку». Але чи вистачить «Імпульсу» для цього натхнення?

«Острожець» також можна віднести до списку команд, які за підсумками 1/8 фіналу Кубку Мрії мають проходити далі. Хоча, звичайно, невеличкий відсоток на прохід ми залишаємо для «Ротан плюс». Але все-таке до гри шанси на чвертьфінал поки що є трохи вищими саме у «Острожця».

Друга команда «Фіміама» боротиметься за вихід до чвертьфіналу з «Прип’яттю». Що можна сказати про цю гру? Про основну команду «Фіміама» та її силу ми знаємо. І якщо друга команда «християн» гратиме в такому ж стилі, як і перша, то, вочевидь, у «Прип’яті» будуть мінімальні шанси на прохід у наступний етап. А те, що «Фіміам-2» цілком реально може пройти до 1/4 фіналу, показав поєдинок проти «Варти», нехай він і був програний.

У стартовому турі чемпіонату Волині і «Феміда Юнайтед», і «OGGO Team» мало того, що програли свої матчі, так ще і не забили жодного м’яча. Тому, для цих команд буде дуже важливо забити стільки голів, скільки вистачить для перемоги. Кому ж пощастить забити переможні голи? Відповідь на це ми отримаємо вже за підсумками даної гри.

Ми вже згадали про перемогу, яку «Варта переможці» здобула над «Фіміамом-2». Та звитяга була важкою, судячи з підсумкового результату (6:5). Але гра забувається, а результат залишається. І тепер «Варті» доведеться зіграти за право вийти у чвертьфінал з «Арсеналом», який теж перебуває у хорошому настрої на старті сезону. І хтось після цієї очної зустрічі ще більше покращить свій настрій.

Інші «каноніри», з «Лішні», спробують поборотися з «Вілією-Дежею», яка більш-менш проявила себе у «передсезонні». Ризикнемо передбачити, що саме «Дежа» має в цій парі грати першим номером та відвойовувати собі путівку до чвертьфіналу Кубку Мрії. Тим більше, у «канонірів» не задався старт чемпіонату, тому їм зараз треба більше думати про те, як би реабілітуватись. І якщо їм вдасться перемогти, то це буде хороша сатисфакція за невдалий старт у чемпіонаті.

«Кременець» та «Бельбек» мають право на другий шанс відкрити сезон перемогою. Теоретично ці команди – майже однакові за рівнем гри. Тому, явної переваги якогось одного клубу не має бути. Втім, можна сказати, що чвертьфіналістом у цій парі стане та команда, яка буде більш мотивованою, матиме більш ефективну реалізацію гольових моментів та не припускатиметься помилок.

Розклад матчів 1/8 фіналу Кубку Мрії

24 листопада.

Тарафлекс.

09.30. «Феміда Юнайтед» – «OGGO Team»
10.30. «Кременець» – «Бельбек»
11.30. «Ротан плюс» – «Острожець»
12.30. «Волиньобленерго» – «KroshuLutsk»
13.30. «Лішня» – «Вілія-Дежа»
14.30. «Варта переможці» – «Арсенал»
15.30. «Фіміам-2» – «Прип’ять»
16.30. «Імпульс» – «Атлетік»

Зазначимо, що всі матчі 1/8 фіналу Кубку Волині, Кубку Асоціації футзалу Волині, Кубку Прогресу та Кубку Мрії проходитимуть на паркеті та тарафлексовому покритті спортивного центру ТРЦ «Адреналін-Сіті».

Всі результати онлайн можете спостерігати на офіційному сайті Асоціації футзалу Волині. Фотозвіти з усіх матчів можна подивитись на офіційній сторінці Асоціації футзалу Волині у соцмережі «Фейсбук». Відеоогляди можна подивитись на офіційному Ютуб-каналі Асоціації футзалу Волині.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Асоціація футзалу Волині   

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.