У Кам’янці-Подільському стартував розіграш Кубку України у віковій категорії U-13. За право називатись володарем цього трофею виявили бажання поборотись шістнадцять команд. Тому, перед тим, як перейти до огляду матчів першого ігрового дня, пригадаємо склади груп на першому етапі змагань.

Група «А»
«Ураган» (Івано-Франківськ)
«Олімп» (Сміла)
ДЮСШ (Васильківка)
«Спортлідер+» (Хмельницький)

Група «Б»
«Іллічівець» (Чорноморськ)
«Мегаполіс» (Запоріжжя)
«Юність-Базис» (Умань)
МДЮСШ (Новий Буг)

Група «В»
«Фортеця» (Кам’янець-Подільський)
«Таврія» (Василівка)
ДЮСШ № 2 (Луцьк)
«Гопри-Продексім» (Гола Пристань)

Група «Г»
«Надія-Прикарпаття» (Івано-Франківськ)

«Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар)
«Фотруна» (Христинівка)
«Буковина» (Чернівці)

І одразу перше протистояння цього дня було з присмаком Екстра-ліги, адже у ньому зійшлись вихованці двох клубів Екстра-ліги – «Урагану» та «Сокола» (нагадаємо, що саме так називалась колись доросла команда цього хмельницького клубу, а тепер назва зберігалась лише у ДЮСШ, яка входить до структури «Сокола»). І цей факт вже обіцяв цікаве гру між командами. Хоча по ходу першого тайму нехай і не така явна, але все-таки перевага була на боці «ураганівці», які трохи більше володіли м’ячем та намагались створювати небезпечні моменти біля воріт Житніковського здебільшого через лівий фланг – саме звідти йшла потенційна небезпека з боку івано-франківської команди. Хоча і хмельниччани теж намагались не баритися з відповіддю та знайти ключі до воріт Починка. Тим не менш, було видно, що прикарпатці більшен налаштовані відкрити рахунок у цій грі. І скоро їм це вдалося – Федик вийшов на побачення з Житніковським та переграв його. Так рахунок став 1:0 на користь «Урагану», однак раділи «дракони» кілька миттєвостей, поки Бевз не зрівняв рахунок.

Такий перебіг подій значно загострив гру. Скоро Федик ледь не оформив дубль, але Житніковський врятував свою команду. І майже тут же своїм моментом відповів Бевз, але Починок парирував його удар. Подоляни намагались перехопити ініціативу, і це було би шансом для «Урагану» спробувати створити контратаку. В принципі, в одному з епізодів так і сталося, але Федику знову не пощастило у завершальній стадії. Натомість, гравцям «Спортлідера+» вдалось піймати «ураганівці» на помилці біля свого штрафного майданчику, і Хібовський покарав «драконів», забивши другий гол у ворота Починка. «Ураган» намагався зрівняти рахунок до кінця першого тайму, але зробити це він не зміг, тому всі свої сподівання команда у чорно-білій формі залишила на другу половину зустрічі.

Обидві команди активно розпочали другий тайм, обмінявшись небезпечними моментами. І в будь-який момент рахунок на табло міг змінитись у будь-який бік, але і «Урагану», і «Спортлідеру+» не вистачало точного завершального удару. Хоча варто зазначити, що «ураганівці» все-таки більше змушували Житніковського вступати у гру, а от після ударів подолян м’яч пролітав у сантиметрах від штанги. Дуже хороший момент мав «ураганівець» Вістовський, але він якимось чином не зміг влучити у ворота з метра. Проблем команді з Хмельницького додавали ще і непотрібні фоли, але, на їх щастя, до дабл-пенальті ще було далеко. До того ж, «Ураган» починав більше володіти ініціативою. «Спортлідер+» у відповідь взяв тайм-аут, після якого спробував пересунути гру ближче до воріт Починка. І на 23-й хвилині подоляни зробили рахунок 3:1 на свою користь – відзначився Лисенко. «Ураган» намагався зробити хід у відповідь, але зусиль Федика, який фактично тягнув на собі команду, було замало. До того ж, на всі спроби «драконів» бодай би скоротити своє відставання у рахунку, «лідери відповідали своїми випадами. І це, відповідно, не було на руку футзалістам з Івано-Франківська. А на останніх секундах гри Хібовський оформив дубль та встановив остаточний результат – 4:1 на користь «Спортлідера+».  

«Ураган» (Івано-Франківськ) – «Спортлідер+» (Хмельницький) – 1:4
Голи:
Федик (10) – Бевз (10), Хібовський (13, 28), Лисенко (23)

Попередження: Байцар (16) 

Друга команда з Івано-Франківська, «Надія-Прикарпаття», теоретично була фаворитом у грі з «Буковиною». Але вже на перших секундах чернівецькій команді вдалося повести в рахунку. Після цього гра одразу пришвидшилась, і м’яч практично не зупинявся у центрі майданчику. Гравці «Надії-Прикарпаття» намагались більше грати за рахунок своїх футзальних навичків, у чому, звісно, була перевага перед командою, яка прийшла з великого футболу. Але водночас «Буковина» дуже гостро відповідала, і в будь-який момент вона могла збільшити свою перевагу в рахунку. До того ж, у «Буковини» ще була перевага у лаві запасних, що для такого футзалу і для цієї вікової категорії було дуже важливим фактором. І при цьому варто відзначити, що гра була фактично не грубою. Так, боротьби вистачало, але майже не було якихось ситуацій, де команди грали на межі фолу. Відповідно, це відображалось і на кількості командних порушень.

А на 12-й хвилині Трифаненко зміг подвоїти перевагу «Буковини». Однак, тим і цікавий дитячий футзал, що тут ситуація може змінитись у будь-який момент. Наприкінці першого тайму Грибан відповів своїми двома голами і, відповідно, зрівняв рахунок – 2:2.

З початком другого тайму «Надія-Прикарпаття» почала чинити тиск на ворота Поштаря. Було видно що психологічна перевага після двох поспіль забитих голів на боці івано-франківської команди. Але забити швидкий гол прикарпатці не змогли, в результаті чого у «Буковини» іноді почали з’являтись шанси біля воріт Говляка. Але все-таки моменти у «Надії-Прикарпаття» були більш небезпечними, і м’яч іноді якимось чином не влітав у ворота «Буковини». Відповідно, схилити шальки терезів на свою користь прикарпатцям не вдавалось.

А на останній хвилині другого тайму «Буковині» вдалося вийти вперезав дяки голу Лелюха. «Надія-Прикарпаття» тут же пішла вперед, але це не принесло ніяких дивідендів. Натомість, Лелюх міг оформити дубль та остаточно зняти всі питання щодо переможця гри. Втім, їх зняв фінальний свисток, який зафіксував перемогу «Буковини».   

«Надія-Прикарпаття» (Івано-Фракнівськ) – «Буковина» (Чернівці) – 2:3
Голи:
Грибан (13, 14) – Трифаненко (1, 12), Лелюх (28)

Попередження: Грибан (22), Козоріз (26) – Мороз (18) 

І «Темп-ЗАЕС-Продексім», і «Фортуну» можна сміливо називати досвідченими «бійцями» як у чемпіонатах, так і Кубках України у разних вікових категоріях. До того ж, обидві команди здатні на сюрприз. Але вже на 2-й хвилині «Темп-ЗАЕС-Продексім» вів з рахунком 2:0. Зробивши собі комфортну перевагу, підопічні Ігоря Черненка продовжували йти вперед. А якщо енергодарці втрачали м’яч, то вони одразу вмикали високий пресинг. До того ж, на руку «Темпу» було і те, що у «Фортуни» мало що виходило попереду. Однак, на 8-й хвилині «Фортуні» все-таки вдалося скоротити своє відставання до мінімуму. Для підопічних Віктора Мітасова з’явився промінь надії, а «Темп» відповів тайм-аутом. І це, вочевидь, було своєчасне рішення від Ігоря Черненка, оскільки «Темпу» на деякий час вдалося заспокоїти гру. При цьому, команді з Енергодару вдавалось іноді створювати випади на ворота «Фортуни». Але і христинівці теж мали нагоди для того, щоб забити у ворота Афілова. Однак, якщо дивитись на картину гри в цілому, то все-таки «Темп-ЗАЕС-Продексім» по ходу першого тайму був гострішим.  

Другий тайм розпочався у спокійному темпі, аж поки «Темп» (вибачте за тавтологію) не забив у ворота «Фортуни» третій м’яч. Це сталось через дві хвилини після поновлення гри, коли енергодарці розіграли аут, і Толок влучив у ворота Тягляєва класним дальнім ударом. А вже за хвилину той-таки Толок оформив хет-трик. Такого дебюту другої половини гравці «Фортуни», мабуть, не чекали, але факт залишається фактом – тепер їм довелось відігравати вже три м’ячі. Проблеми для христинівців заклечались ще в тому, що «Темп» не думав зупинятись. І в будь-який момент перевага підопічних Ігоря Черненка могла стати ще більшою. І, врешті решт, на 24-й хвилині Борисенко змусив Тягляєва вп’яте діставати м’яч з сітки своїх воріт. Якщо чесно, то у другому таймі не було видно, за рахунок чого «Фортуна» здатна бодай би якось відновити інтригу в матчі. А остаточно всі ілюзії розбив Чумак, гол якого став останнім у цій грі – 6:1 на користь представників Запорізької області.  

«Темп-ЗАЕС-Продексім» (Енергодар) – «Фортуна» (Христинівка) – 6:1
Голи:
Толок (1, 16, 17), Чумак (2, 28), Борисенко (24) – Коваленко (8) 

Команда з васильківської ДЮСШ звернула на себе увагу тим, що приїхала у Кам’янець-Подільський малочисленим складом. Фактично васильків ці грали тільки однією четвіркою з однією людиною на зміні. Безумовно, в цьому плані перевага була у смілянського «Олімпу», який мав хорошу лавку запасних. Та й по грі, якщо подивитись на її початок, «Олімп» переважав своїх візаві. Тому, питання було в тому, наскільки вистачить васильківців, адже грати таким обмеженим складом, погодьтесь, це – великий ризик. Однак, у той же час варто відзначити, що подекуди представники Січеславщини намагались атакувати. Втім, на 6-й хвилині «Олімп» все-таки відкрив рахунок, і це було як мінімум логічно. Більше того – дуже скоро капітан «Олімпу» Волосян, який забив перший гол у цій грі, міг оформити дубль, але м’яч після його удару розминувся зі штангою воріт Лісаченка. На цьому смолянці не зупинились і продовжили надалі шукати щастя у чужих воріт. І якби не Лісаченко, то, можливо, рахунок вже був би розгромним. Але ближче до кінця першого тайму васильківці спробували вирівняти гру, однак це їм далеко не завжди вдавалося зробити. Але їм можна занести до активу той факт, що вони змогли мінімально програти, хоча могли пропустити значно більше, ніж один м’яч.

А на стартовій хвилині другого тайму «Олімпу» вдалось вдруге змусити капітулювати Лісаченка. Це зробив Волосян, який все-таки зміг оформити дубль, чого йому не вдалося зробити у таймі першому. І на цьому «Олімп», звісно, не думав зупинятись, раз по раз змушуючи Лісаченко вступати у гру. Але на 19-й хвилині він був безсилий після того, як все той же Волосян класно зіграв індивідуально та пробив під поперечину – 3:0.

Проте, варто віддати належне васильківцям, які іноді все-таки робили непогані атаки, а в одному з епізодів їм вдалося змусити вступити у гру Шинкарюка. Це був один з небагатьох моментів у грі, коли голкіпер «Олімпу» реально міг показати себе. Все-таки, у його колеги по воротарському цеху, Лісаченка, роботи було побільше. Але на 24-й хвилині Шинкарюку довелось витягати м’яч з сітки власних воріт – Сеневик відквитав один гол. Однак, дуже скоро Мартиненко зміг відновити перевагу «Олімпу» в три м’ячі, а ще трохи згодом він зміг забити вже другий свій м’яч у грі після розіграшу кутового. І це, в принципі, було логічно. Вже ні в кого не викликало сумнівів, що «Олімп» переможе у цій зустрічі. І смілянцям тільки залишалось довести її до логічного кінця, що вони і зробили, забивши на додачу ще один гол у ворота Лісаченка.   

«Олімп» (Сміла) – ДЮСШ (Васильківка) – 6:1
Голи:
Волосян (6, 15, 19), Мартиненко (25, 26), Подоляк (28) – Сеневик (24)

Попередження: Лісовий (12) 

Минулого року чорноморський «Іллічівець» був володарем Кубку України (U-13). У цьому сезоні деякі гравці з того складу вже встигли стати володарями Кубку України (U-15), розіграш якого проходив нещодавно у Білозір’ї. Однак, немає сумнівів у тому, що команда з Одеської області зробить усе для того, щоб захистити звання володаря Кубку і серед 13-річних. І перший крок до цього підопічні Олександра Каплуна почали робити у поєдинку проти команди з Нового Бугу. Вже на 4-й хвилині першого тайму «Іллічівець» вів у рахунку 2:0. Але трохи згодом представникам Миколаївщини вдалося відквитати один гол. І це означало, що команда у зеленій формі не буде просто так здаватись на милість фаворитам поєдинку. До слова, у новобугівців до цього вже було кілька «натяків» на гол, однак тоді для «іллічівця» все обійшлося. Також варто сказати, що у воротах команди з Чорноморська грала дівчина – Єва Раєнко. І це – єдина дівчина, яка заявлена у даному турнірі.

А тим часом «Іллічівець» намагався виправдати реноме фаворита, однак у завершальній стадії у команди в червоній формі не завжди все виходило добре. Натомість, у МДЮСШ з Нового Бугу було кілька непоганих контратак. Також треба відзначити, що потенційна загроза воротам Дадо виникала тоді, коли на майданчик у «Іллічівця» виходив Парулава. Коли він починав приймати м’яч на «стовпа», то у новобугівців виникали проблеми. Однак, був у чорноморців і один мінус – вони заробили п’ять фолів. Щоправда, суперникам з Нового Бугу не вистачило часу, щоб змусити своїх візаві сфолити вшосте.

А на 52-й секунді «Іллічівець» зробив рахунок 3:1 після голу Сакари. Більше того – чорноморці після цього провели ще кілька непоганих випадів, які могли би завершитись взяттям воріт Дадо. Однак, замість цього м’яч влетів у ворота саме «Іллічівця» – Лясковський у ближньому бою зміг переграти Раєнко. Цей гол, вочевидь, розізлив «червоних», які пішли вперед. Дуже хороші моменти мали Дмухайлов та Парулава. Однак, Лясковському вдалося покарати «Ілілчівець» за змарновані моменти, оформити дубль та зрівняти рахунок у грі.

Після цього гра набула високого градусу. Команді з Нового Бугу довелося знову тримати оборону, і цю задачу ускладнював той факт, що у «зелених» було п’ять фолів, і їм треба було грати обережніше, особливо коли вмикав високу швидкість Дмухайлов, якого важко було зупинити. І саме цей хлопчик 2008 року народження став автором голу на 27-й хвилині. Щоправда, в цьому епізоді він зіткнувся з голкіпером суперників, і можна сказати, що гол він забив ціною власного ушкодження. Тим не менш, за деякий час він повернувся на майданчик та допоміг своїм одноклубникам втримати важку та мінімальну перемогу.

«Іллічівець» (Чорноморськ) – МДЮСШ (Новий Буг) – 4:3
Голи:
Дзюін (2), Дмухайлов (4, 27), Сакара (15) – Чурновцев (6), Лясковський (17, 21)

Попередження: Пасічник (10), Андрасович (23) 

Запорізький «Мегаполіс» фактично з перших хвилин гри проти «Юності» позначив себе як фаворита протистояння. Більше того – це знайшло підтвердження у двох голах команди з Півдня України. Окрім того, гравці «Мегаполіса» більше володіли ініціативою. Щоправда, це не заважало іноді створювати свої атаки. І одна з них на 5-й хвилині стала результативною. Однак, як показали подальші події, це був один з небагатьох позитивних епізодів у грі «Юності» у першому таймі. Хоча їх могло би біти і більше, якби «жовто-чорні» реалізовували ті нечисленні, але небезпечні моменти, які мали у своєму активі. Натомість, «Мегаполіс» показав, як треба реалізовувати свої нагоди. Рокотянський та Швець оформили по дублю, тим самим зробивши рахунок 4:1 на користь команди з Запоріжжя. Окрім того, незважаючи на те, що рахунок вже був 4:1, «Мегаполіс» продовжував шукати щастя біля чужих воріт. І наприкінці першої половини гри запорожці заробили право на 6-метровий, який чітко виконав Власенко – 5:1.

У другому таймі запорожці вже могли дозволити собі грати за рахунком. Однак, у той же час вони при першій ліпші нагоді намагались збільшити свою і без того вже відчутну перевагу. Але водночас «Мегаполіс» дозволяв грати «Юності», чим вона намагалась скористатись, але всі її спроби бодай би якось скоротити відставання ні до чого не призводили. Хоча все-таки час від часу команда з Умані мала дійсно хороші моменти. І тільки на 26-й хвилині Кожанову все-таки вдалося скоротити відставання «Юності». Футзалісти з Умані заграли активніше, і тепер «Мегаполісу» доводилось докладати зусиль, щоб відвести небезпеку подалі від своїх воріт. Іноді на боці запорожців був фарт, а іноді непогано у воротах грав Сидоренко. Зрештою, «Мегаполіс» довів цю гру до підсумкової перемоги.  

«Мегаполіс» (Запоріжжя) – «Юність-Базис» (Умань) – 5:2
Голи:
Швець (2, 9), Рокотянський (3, 7), Власенко (14 – з 6-метрового) – Матчонов (5), Кожанов (26)

Попередження: Кожуховський (6), Вертопряк (14) 

Свого часу в чемпіонаті України з футзалу серед команд Першої ліги грала команда «Фортеця», яка представляла Кам’янець-Подільський. Ці роки вже давно минули, але ось тепер нащадки тієї «Фортеці» на рідному паркеті приймають у себе суперників по Кубку України (U-13). І одразу можна сказати, що гравцям «Таврії» з Василівки було нелегко, адже вони починали свій похід за трофеєм поєдинком проти господарів турніру, яких дуже палко підтримували місцеві вболівальники. Нелегко було «таврійцям» і в тому плані, що господарі паркету практично одразу заволоділи ініціативою та почали шукати ключі до воріт Білоусова. Однак, і «Таврія» намагалась відповідати своїми моментами, і навіть були епізоди, коли Мельник вступав у гру. Однак, рахунок відкрили все-таки господарі. Це зробив Тиж. А незабаром Хамелюк подвоїв перевагу «Фортеці», і тренерському штабу «Таврії» довелось брати тайм-аут. Після взятої «хвилини» гравці «Таврії» трохи посміливішали, і навіть ледь не відіграли один м’яч. Дуже хороший момент був у Піхунова після розіграшу штрафного, коли він, знаходячись на хорошій позиції біля воріт, примудрився пробити вище. Покарати за це на 10-й хвилині міг би Тиж, але він у контратаці не зміг переграти Білоусова. Хоча траплялись у грі «Фортеці» і огріхи. Зокрема в одному з епізодів помилка в обороні могла призвести до голу, однак вдало зіграв Мельник. Але в цілому підопічні Віталія Авілова контролювали гру.

«Таврія» на початку другої 14-хвилинки намагалась створити умови для швидкого голу, щоб потім мати більше можливостей на «камбек». Однак, у завершальній стадії атак у василівців не все було гаразд. До того ж, опоненти з «Фортеці» грамотно грали в обороні. Однак, це не означало, що господарі паркету тільки і робили, що відсиджувались біля своїх воріт. Вони теж намагались знайти слабкі місця у захисті «Таврії». І подекуди знаходили, однак «пробити» Білоусова не вдавалось. А на 21-й хвилині «Фортеця» ледь не пропустила – Мартиненко вийшов на побачення з Мельником, але пробив мимо воріт. Своєю нагодою господарі теж відповіли. Тиж мав дві поспіль нагоди в одній атаці, щоб переграти Білоусова, однак голкіпер «Таврії» був на висоті. Але коли на 26-й хвилині Хамелюк зробив рахунок 3:0 на користь «Фортеці», то стало зрозуміло, що навряд чи «Таврія» зможе розраховувати на порятунок у цій грі. Так і сталося. Господарі турніру стартували з перемоги.

«Фортеця» (Кам’янець-Подільський) – «Таврія» (Василівка) – 3:0
Голи:
Тиж (4), Хамелюк (5, 26) 

В останній грі першого ігрового дня зустрілись луцька ДЮСШ № 2 та «Гопри-Продексім» з Херсонщини. Звичайно, той факт, що суперником був філіал херсонського «Продексіму», стимулював лучан показати свій найкращий футзал. Але водночас не забуваємо, що наразі футзал на Волині перебуває на підйомі, і дитячий – теж. Тому, легкої прогулянки для «Гопри» точно не могло бути. І це показали стартові хвилини гри, які пройшли здебільшого саме під диктовку вихованців ДЮСШ № 2. Команді з Херсонщини довелось призвичаюватись до манери гри суперників, щоб потім показати свої козирі та вирівняти гру. І вже скоро «червоно-чорні» створили хороший момент, але Жаданов пробив не тільки мимо Чайки, а і мимо воріт. Відповідь ДЮСШ № 2 не змусила на себе довго чекати. Хомич вивів на ударну позицію Главишковича, однак той не зміг влучити у ворота. Загалом же протягом першого тайму можна було побачити багато боротьби. Тому, по такій грі кожна помилка була на вагу «золота» (і це ще не фінал!). Але жодній з команд у першому таймі так і не вдалось відзначитись бодай би одним голом.

Можна було би сказати, що другий тайм розпочався в ідентичному ключі, але по факту все було не так. М’яч більше тримався у лучан, які, відповідно, грали першим номером і були близькими до того, щоб відкрити рахунок у зустрічі. Вони грамотно перехоплювали чужі передачі, що не давало гравцям «Гопри» переходити з оборони до атаки. Фактично в дебюті другого тайму гравцям з Голої Пристані не вдавалось нічого створити біля чужих воріт. Однак, на 19-й хвилині їм вдалась контратака, яка завершилась голом Загороднього . Що цікаво – перед цим 8-й номер «Гопри» отримав жовту картку. Таким чином, він завдяки своєму голу зміг виправитись перед партнерами. Зрозуміло, що після цього лучани пішли відіграватись. Але тут вже настала черга гравців «Гопри» показати своє вміння грати в обороні. І треба сказати, що «червоно-чорним» вдавалося захищатись, хоч і не без фарту в окремих епізодах.

А на 24-й хвилині»Гопри» вдалась контратака, внаслідок якої Жаданов подвоїв перевагу команди з Херсонщини. Тепер лучанам треба було спробувати забити бодай би «гол престижу». Однак, втілити свої атаки в гол команді з Волині не вдавалось. У свою чергу, «Гопри» намагався виманити своїх суперників на свою половину майданчику, щоб мати простір для контратак. Під кінець гри лучани почали поспішати, але «гол престижу» вони так і не забили.

ДЮСШ № 2 (Луцьк) – «Гопри-Продексім» (Гола Пристань) – 0:2
Голи:
Загородній (19), Жаданов (24)

Попередження: Шевчик (12), Стоянович (25) – Загородній (19)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.