З великим нетерпінням ми чекали на старт чемпіонату Європи серед 19-річних. І не просто тому, що там гратиме юніорська збірна України. А ще й тому, що це – серйозний крок вперед у контексті розвитку європейського футзалу загалом. Тому, цей турнір має велике значення. Але для нас поки що більш важливим є старт юніорської збірної України у рамках фінальної стадії цього турніру.

З одного боку – приємно, що саме матч за участю нашої команди відкриватиме юніорський Євро. А з іншого боку – відкривати такі серйозні змагання завжди складно. І тут важливе завдання буде і для українців, і для їх суперників з Нідерландів – не перегоріти емоційно. Звичайно, стартове хвилювання буде в обох команд. І тут зрозуміло, що перевагу матиме та команда, яка першою впорається з хвилюванням та зможе заграти у свій футзал на паркеті «Арени Рига». Звичайно, хотілося б, щоб першими з психологічним фактором впоралися підопічні Віталія Одегова.

Можливо, хтось скаже, що збірна Нідерландів – суперник, який має бути по зубах «синьо-жовтим». Але ж це молодіжний футзал (а якщо можна сказати точніше, то юніорський). І тут все можливо – від нестабільності ніхто не застрахований. Так, теоретично українці мають бути фаворитами цієї гри. Але водночас нідерландська команда здатна на сюрпризи. І про це теж треба пам’ятати. Підопічним Віталія Одегова, вочевидь, треба не дати суперникам грати у швидкий футзал. Відповідно, також треба спробувати одразу позбавити нідерландців м’яча. Вони це не дуже люблять. І цим можна буде скористатись. Окрім того, важливо буде приділити увагу одному з провідних гравців «помаранчевих» – Кевіну ван Лондену, який став одним з двох найкращих бомбардирів турніру чотирьох націй, який проходив у Латвії. Там він поділив перше місце з білорусом Юрієм Дубковим. Багато проблем ван Лонден створив і словакам у двох товариських матчах, які були зіграні незадовго до старту юніорського Євро. Припускаємо, що якщо не дати зіграти ван Лондену, то і у його партнерів гра не піде.

Але найголовніше – не тільки вдало зіграти проти суперника, а й скористатися своїми нагодами. В принципі, у нас є, кому забивати. Є Бланк, який справедливо вважається лідером цієї збірної України. Є Нагорний та Негела, які можуть зіграти нестандартно. Тобто, попереду є, кому зіграти. Інша справа – оборона. Турнір у Франції, на якому підопічні Віталія Одегова посіли четверте місце, показав, що проблеми у захисті нашої команди є. І у Віталія Олексійовича був шанс, щоб розібратися з ними до старту фінальної частини чемпіонату Європи. А чи вдалося їх повністю вирішити – побачимо вже у грі проти збірної Нідерландів. Ще одне питання, яке дуже непокоїть за підсумками того ж таки міні-турніру у Франції – це гра воротарів. При всій повазі до Гуйвана та Щипчика, обидва зіграли не зовсім впевнено, та ще й трохи попривозили голів у наші ворота. Вочевидь, саме це змусило тренерський штаб української команди викликати на останній збір Євгенія Козлова з «Авангарда». І саме він, а не Щипчик, склав компанію Гуйвану у воротарській бригаді, яка поїхала на Євро. Чому ми робимо акцент саме на Гуйвана? Тому що, вочевидь, саме він гратиме у воротах нашої команди як номінальний основний голкіпер. Чи буде в підсумку саме так – побачимо вже після стартового свистка, коли і стане зрозуміло, на кого зробили ставку Віталій Одегов та тренер воротарів Олексій Сагайдаченко.

В цілому ж, сподіваємось, що перший млинець для нашої збірної не буде глевким. Перемога в матчі проти Нідерландів дасть нашій команді одразу кілька моментів. По-перше – поліпшиться психологічний фон у команді, адже останні кілька програних ігор (у тому числі – поразка в товариському матчі столичному «ХІТу») явно не додали «синьо-жовтим» позитивного настрою. По-друге – перемога одразу позначить позиції збірної України у боротьбі за путівку до півфіналу. І по-третє – ця звитяга, на яку ми чекаємо, має додати нашим футзалістам хороших емоцій перед побаченням з головними фаворитами чемпіонату – іспанцями. Тому, будемо сподіватись, що все складеться позитивно для юніорської збірної України, і вона порадує нас першою перемогою на чемпіонаті Європи серед 19-річних.

Чемпіонат Європи (U-19)
Україна (U-19) – Нідерланди (U-19)
8 вересня 2019 року. Латвія. Рига. «Арена Рига» – 12.30.

Арбітри: Інгус Пуріньш (Латвія), Кріштіану Сантуш (Португалія), Міхаел Хрістофідес (Кіпр)
Хронометрист: Борислав Колев (Болгарія)
Пряма трансляція: «UA: Перший»
Прогноз «5х5» – 3:1

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.