Черговий, десятий за ліком, тур FAVBET Екстра-ліги розтягнувся на три дні. І цей тур, який, до речі, відкривав друге коло регулярного чемпіонату, по суті, не приніс якихось несподіваних результатів.   

Десятий тур стартував у п’ятницю у Львові. Місцева «Енергія», вочевидь, хотіла взяти реванш у «ІнБева» за поразку в матчі першого кола, який відбувався у Житомирі. Однак, вже на 4-й хвилині Максим Чеберяк своїм голом ускладнив цю задачу галичанам. Однак, незважаючи на це, господарі майданчику все-таки майже одразу пішли відіграватись, і в кількох епізодах «енергетики» могли цілком реально зрівняти рахунок. Особливо варто згадати момент у Танського, коли м’яч після удару 29-го номера «Енергії» влучив у поперечину. Тим не менш, підопічним Валерія Легчанова все-таки вдалося не програти у першому тайму. Незадовго до перерви Легендзевич відновив перевагу в рахунку, забивши, таким чином, «гол у роздягальню».

Але на цей гол Легендзевича житомиряни відреагували по-своєму. А саме – голом у ворота «енергетиків». Точніше, авто голом Ковальчука, адже саме на нього було записано це взяття воріт «Енергії».  Однак, це ще були далеко не всі проблеми для «Енергії». Вже на 25-й хвилині гості з Житомира змогли зробити рахунок 4:1 на свою користь. І тепер «енергетикам» треба було думати, як уникнути відставання у три м’ячі. Львів’янам довелося ще до середини другого тайму починати гру з п’ятим польовим. Однак, гра у штучній більшості у «зелено-білих» не йшла. До того ж, на 34-й хвилині Моспан збільшив перевагу житомирських «пивоварів» до 5:1. І це фактично зводило нанівець зусилля «енергетиків», які так і не змогли взяти реванш у підопічних Михайла Соколовського.

«Енергія» (Львів) – «ІнБев» (Житомир) – 1:5
Голи:
Легендзевич (20) – М. Чеберяк (4), Ковальчук (21 – автогол), Бакум (24), Іванов (25), С. Моспан (34)

Попередження: Марциняк (13) – Вакула (25) 

«Кардинал-Рівне» приїхав у Хмельницький без Станіслава Гончаренка, якого було звільнено після поразки у Херсоні. У якості тренера рівнян на гру проти «Сокола» виводив їх капітан – Олександр Басич. Тому, можна сказати, що для нього це був дебют на тренерському містку «кардиналів». Однак, як показала гра, цей перший «млинець» виявився глевким. І це показав старт поєдинку, коли під час однієї з атак Мілінькій став автором автоголу. Але це був лише початок проблем для гостей, адже «Сокіл» після цього голу продовжив шукати шляхи до воріт Сіріцького, і на 9-й хвилині зусиллями Абзалова зміг подвоїти перевагу. Та навіть такий більш-менш комфортний рахунок не зупиняв підопічних Романа Ковальчика, які, звичайно, вже мали перевагу над суперниками не тільки в плані гри та рахунку на табло спорткомплексу ГУНП, а й у плані психології. На щастя для гостей та на жаль для господарів, до перерви поточний результат більше не змінювався. І це давало можливість «соколятам» почувати себе впевнено. Однак, у той же час у рівнян була надія на те, що все ще можна виправити.

Свої надії на відновлення інтриги «кардинали» забрали з собою у другий тайм, і там вони, в принципі, мали кілька непоганих моментів для того, щоб як мінімум скоротити своє відставання до одного м’яча. Однак, ворота Шевченка залишались надалі недоторканими. Та все-таки під кінець гри «кардиналам» вдалося відквитати один м’яч – гості пішли вп’ятьох, і один з розіграшів зайвого гравця призвів до голу у виконанні Концеби. Однак, врятувати гру підопічні Олександра Басича вже не змогли.

«Сокіл» (Хмельницький) – «Кардинал-Рівне» (Рівне) – 2:1
Голи:
Мілінькій (3 – автогол), Абзалов (9) – П. Концеба (37)

Попередження: Абзалов (7) – Кравчук (15) 

«Ураган» приїхав до Одеси з деякими кадровими втратами – не було Микитюка, Фаренюка та Федюка. До речі, два останніх гравці з цього переліку – представники стартової четвірки. Однак, головний тренер «драконів» Максим Павленко має у своєму розпорядженні аж три бойових четвірки, де кожний гравець може замінити будь-якого свого одноклубника, і при цьому структура гри не буде порушуватись. Так було і цього разу.

Незважаючи на згадані вимушені кадрові проблеми, які, відповідно, вплинули і на формування четвірок, «Ураган» прогнозовано після старту гри взяв гру під свій контроль. Так, швидкий гол прикарпатцям забити не вдалося. Однак, свою перевагу вони все одно втілили у два м’ячі, які були забиті ближче до середини першого тайму. В результаті Романові Смирнову довелося брати тайм-аут, щоб спробувати трохи перебувадувати гру своєї команди, а заодно і зробити результативну відповідь на ці два м’ячі від «драконів». І дійсно – у одеситів почали з’являтись моменти, однак Кардаш тримав свої ворота на замку. Та все-таки наполегливість господарів майданчику була винагороджена незадовго до перерви, коли Вершинін забив «гол у роздягальню».

Однак, цей гол, який давав «будівельникам» надію на те, що в «Урагану» можна буде відібрати очки, вочевидь, по-спортивному розізлив представників Західної України. І це знайшло відображення у швидкому голі від Абакшина на початку другого тайму. Одесити одразу спробували відповісти та знову скоротити своє відставання до мінімуму, однак вони не змогли реалізувати свої моменти. Натомість, «Ураган» ближче до екватору другої 20-хвилинки провів кілька результативних атак, в результаті чого рахунок на табло спорткомплексу СКА був вже 6:1 на користь івано-франківців. Тобто, фактично друга половина другого тайму гралася вже з осмисленням того факту, що «Ураган», скоріше за все, забере з Одеси три очки. Після цього «будівельники» спробували скоротити своє відставання в рахунку за допомогою гри з п’ятим, однак вона не давала підопічним Романа Смирнова бажаних дивідендів. До того ж, господарі майданчику кілька разів ледь не пропустили у власні порожні ворота. Втім, один з таких «пострілів» таки став результативним – Кордоба зробив рахунок 7:1 на користь «Урагану». Щоправда, останній гол у цій грі все-таки забив «Епіцентр К Авангард», проте це було лише слабкою втіхою для одеської команди.  

«Епіцентр К Авангард» (Одеса) – «Ураган» (Івано-Франківськ) – 2:7
Голи:
Вершинін (20), Дрозд (38) – Кузь (7), Лебідь (10), Абакшин (23, 29), Радевич (27), Шеремета (30), Кордоба (37)

Попередження: Лебідь (34) 

Останній матч туру був зіграний у неділю. «Продексім» на своєму майданчику приймав столичний «ХІТ». Враховуючи цей фактор, можна було вважати, що саме «мельники» будуть фаворитами у цій грі проти прямого конкурента по боротьбі за чемпіонство. Але «ХІТ» приїхав у Херсон з серйозними намірами забрати максимальну кількість очок. Тому, не дивно, що підопічні Дмитра Шувалова вже на початку гри мали кілька моментів для взяття воріт Ципуна. Більше того – на 4-й хвилині Педяш таки змусив капітулювати голкіпера «мельників». Однак, майже одразу «кабельникам» відповів Зварич, який залікував ушкодження, отримане під час матчу проти збірної Сербії. А за хвилину після цього вже Дмитро Сорокін після пасу Роніньйо вивів «Продексім» вперед – 2:1. Після цього гра пішла на зустрічних курсах з моментами в обох команд, однак і Ципун, і Іваняк грали у воротах бездоганно. Однак, на 15-й хвилині «Продексім» зміг збільшити свою перевагу в рахунку. Цього разу Сорокін віддав «боржок» Роніньйо, і херсонський бразилець з грузинським паспортом забив. Але це не означало, що на цьому цікаві події у першому таймі вичерпались. Враховуючи те, що в обох команд кількість фолів зростала у геометричній прогресії, то логічно було чекати, що у однієї з команд точно не витримають нерви, що стане причиною для призначення дабл-пенальті. І вже на 17-й хвилині 10-метровий був призначений у ворота «ХІТа», але Даніель не зміг переграти Іваняка. Щоправда, коли «десятка» була призначена у ворота «мельників», то Журба теж не зміг забити Ципуну.

«Продексіму» вдалося майже на початку другого тайму (а якщо говорити конкретно, то на 24-й хвилині) збільшити свою перевагу. Це сталося після розіграшу кутового, коли Білоцерківець прийняв м’яч на «стовпа», розвернувся та пробив – 4:1 на користь херсонців. Однак, «кабельники» майже одразу відповіли класним ударом Сірого зі штрафного. Цей гол подарував киянам надію на те, що у другому таймі ще все можна буде змінити. Та надалі рахунок на табло спорткомплексу ХВУФК не змінювався. І це змушувало наставника «ХІТа» Дмитра Шувалова переходити на гру з п’ятим, функції якого виконували то Сухов, то Колесников. Але розіграш зайвого гравця не давав столичній команді якихось дивідендів. І це, зрештою, дало змогу «Продексіму» довести матч до перемоги.

«Продексім» (Херсон) – «ХІТ» (Київ) – 4:2
Голи:
Зварич (6), Д. Сорокін (7), Роніньйо (15), Білоцерківець (24) – Педяш (4), Сірий (24)

Попередження: Давід (8), Корсун (38) – Колесніков (8), Педяш (11), І. Борсук (17), Школьний (25)
На 17-й хвилині Даніель («Продексім») не реалізував 10-метровий.
На 19-й хвилині Журба («ХІТ») не реалізував 10-метровий. 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: «Футзал Одеси»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.