Завершення сезону в чемпіонаті України серед команд Першої ліги, який цьогоріч проводився у форматі рестарту, а також новина про те, що житомирський «ІнБев» не братиме участь у новому сезоні Екстра-ліги, не пройшла мимо автора цього матеріалу. Поки на старт нового сезону в Екстра-лізі планують вийти дев’ять команд, є можливість подумати та проаналізувати можливість участі команд-учасниць Першої ліги у новому сезоні Екстра-ліги. Акцент у цьому матеріалі буде робитись на тих командах, які увійшли до топ-4 за підсумками чемпіонату. Тобто, ми поговоримо про «Любарт», «АРПІ», «INTER» та «Славуту», адже логічно, що наразі саме ці чотири команди, якщо брати до уваги результати в цьому сезоні, мають теоретичні шанси на підвищення у класі. Отже…

«Любарт» (Луцьк). Як переможець чемпіонату України серед команд Першої ліги, «Любарт», звичайно, матиме першочергове право на підвищення у класі. Однак, директор луцької команди Дмитро Пасічник повідомив кореспонденту «5х5», що у новому сезоні «князі» не планують підвищуватись у класі, оскільки наразі у клубі починається підготовка до старту нового чемпіонату в Першій лізі. Виходячи зі слів Пасічника про підготовку до сезону 2022/2023 р. р., можна зробити наступний висновок: волиняни мають намір поповнити склад учасників Екстра-ліги саме у 2022 році, а у сезоні 2021/2022 лучани планують захистити титул чемпіона України серед команд Першої ліги. До того ж, не забуваємо, що «Любарт» протягом сезону 2020/2021 р. р. встиг зіграти й у Другій лізі, де виборов бронзові медалі. Тому, відпочинок лучанам теж потрібний. Але тут потрібно розуміти наступне: для подальшого розвитку та популяризації футзалу на Волині, цьому регіону команда рівня Екстра-ліги дуже потрібна, особливо якщо подивитись на те, як динамічно розвивається футзал у Луцьку та в усій Волинській області. Але, як ми бачимо, керівництво «Любарта» не поспішає. І, мабуть, правильно робить.

«АРПІ» (Донецьк). Враховуючи те, що у донецької команди вже є досвід участі в Екстра-лізі (щоправда, під назвою «АРПІ Запоріжжя»), можна було би сказати, що підвищення у класі для цієї команди було би логічним. Однак, не факт, що наразі «АРПІ» готовий до повернення в Екстра-лігу. По-перше – у «видавців» наразі є план турнірів, до яких вони вже готуються, і про це було сказано у . По-друге – донецька команда і так зараз провела непоганий сезон, зігравши у Всеукраїнському фіналі АФЛУ, а потім ще й у Першій лізі. Тобто, ситуація у донецької команди майже ідентична з тією, яка була у цьому сезоні у «Любарта». Команді потрібно наразі перепочити та набратися сил перед майбутнім сезоном.  

«INTER» (Донецьк). Ще одна донецька команда, яка видала дуже хороший сезон. Окрім того, що «INTER» виступав у чемпіонаті Києва, він також зіграв у Всеукраїнському фіналі Аматорської футзальної ліги України, а потім ще і здобув «бронзу» чемпіонату України серед команд Першої ліги. Погодьтесь – досягнення вражаючі, якщо брати до уваги те, що вони були протягом одного сезону. Але є відчуття, що «INTER» не сказав свого останнього та переможного слова у Першій лізі, де він у цьому сезоні розглядався як фаворит № 1. Однак, донеччани фінішували третіми. Хоча по ходу сезону багато хто з фахівців казав, що «INTER» – це команда з прицілом на Екстра-лігу, і донецький колектив дійсно гідний того, щоб незабаром поповнити елітний дивізіон українського футзалу. Але наразі, як стало відомо «5х5», донецька команда веде перемовини зі спонсорами щодо майбутнього сезону, і розглядаються три варіанти участі у ньому: перший – чемпіонат Києва та Кубок України, другий – Перша ліга, і третій – Екстра-ліга. Тут усе залежатиме від фінансування команди на новий сезон. Але ризикну висловити свою думку: підопічним Олександра Колесникова, мабуть, наразі було би доцільніше зіграти повноцінний сезон у Першій лізі, а потім вже будувати плани на Екстра-лігу. Відсутність «чорно-синіх» у новому сезоні Першої ліги означатиме одне: цей чемпіонат ризикує залишитись без одного з фаворитів. Тому, тут команді з Донецька потрібно зважити всі «за» і «проти» та прийняти рішення.  

«Славута» (Славута). Команда з Хмельницької області планувала стартувати у Першій лізі ще восени. Але, як ми знаємо, через несприятливу епідеміологічну та пандемійну ситуацію старт Першої ліги був перенесений. Тим не менш, «Славута» чекала на свій старт у Першій лізі, паралельно підсилюючи свій склад гравцями, які мають досвід виступів у Екстра-лізі. І четверте місце команди з Поділля – непоганий результат. Та чи має «Славута» можливість заявитись у Екстра-лігу? Керівництво цієї команди казало про те, що для «Славути» пріоритет – це Перша ліга. І в цьому є раціональне зерно. Команда зі Славути, вочевидь, планує спочатку закріпитись у Першій лізі, а без досвідчених гравців зробити це буде важко. До того ж, «Славута» одразу високо підняла планку власного результату. Тому, вочевидь, для представників Хмельниччини у наступному сезоні головним пріоритетом буде збереження, а, можливо, і покращення підсумкової четвертої позиції в цьогорічному розіграші Першої ліги. Відповідно, теоретичне підвищення у класі для «Славути» наразі не на часі.

Таким чином, наразі все складається таким чином, що чотири команди, які увійшли до фінальної частини змагань у цьогорічній Першій лізі, в тій чи іншій мірі, поки не планують заявлятись у Екстра-лігу. Відповідно, всі ці чотири команди ми теоретично зможемо побачити вже у наступному сезоні Першої ліги, яка, сподіваємось, тепер вже буде повноцінною. І від того, до речі, Перша ліга тільки виграє – якщо «Любарт», «АРПІ», «INTER» та «Славута» гратимуть у наступному сезоні в Першій лізі (а все до того йде), то другий за рангом дивізіон українського футзалу за своїм рівнем не поступатиметься Екстра-лізі. Втім, про потенційну Першу лігу ми поговоримо трохи пізніше – в одному з окремих матеріалів, який буде присвячений цій темі.

Теоретично житомирський «ІнБев» у Екстра-лізі міг би замінити київський «InBevDSINPU». Але, за словами тренера киян Валерія Директоренка, наразі столичний колектив не планує заявлятись у Екстра-лігу. Натомість, є варіант, що ми побачимо «InBevDSINPU» в Першій лізі. А як буде насправді – побачимо.

Окрім того, є ще один вагомий фактор, який говорить не на користь команд Першої ліги. Рестарт чемпіонату в Першій лізі був у травні, а змагання закінчились лише зараз, у липні. А новий сезон в Екстра-лізі стартує у серпні. Тобто, у команд, які є потенційними претендентами на підвищення у класі, залишається обмаль часу на те, щоб провести бодай би якісь тренувальні збори, я вже не кажу про повноцінну підготовку до сезону. Також не забуваємо і про фінансовий аспект. Розуміючи те, що сезон у Першій лізі закінчиться лише у липні, а новий чемпіонат Екстра-ліги розпочнеться наприкінці серпня, думаю, навряд чи хтось з керівників команд-учасниць закладав до клубного бюджету якісь суми для підготовки до старту вже в елітному дивізіоні українського футзалу. До того ж, не забуваємо, в яких умовах (мається на увазі рестарт сезону) був зіграний цьогорічний чемпіонат у Першій лізі. Тому, і не дивно, що керівники команд, які могли би вже зараз поповнити Екстра-лігу, не поспішають з рішеннями про підвищення у класі. Новий сезон у Першій лізі має розпочатись восени (орієнтовно – у жовтні-листопаді, як це було у «докарантинні» та «допандемійні» часи). Тому, логічно буде п’ятьом згаданим командам зараз відпочити та планомірно готуватись до нового сезону саме у Першій лізі, котра, як було сказано вище, обіцяє бути надто цікавою.

Але не відкидаємо ми і такий варіант, що комусь, можливо, і буде зроблена пропозиція зайти в Екстра-лігу в якості десятої команди. Але, враховуючи ті фактори, про які ми вже розповіли, є велика ймовірність того, що нам доведеться готуватись до сезону, в якому Екстра-ліга буде представлена дев’ятьма командами. Щоправда, наразі у автора цього матеріалу є інформація безпосередньо з АФУ, що робота з пошуків десятої команди таки ведеться. Однак, часу з кожним днем усе менше – фактично обмаль.  Вочевидь, усе стане на свої місця після вже найближчим часом. А поки – чекаємо…

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Олег РОМАНЮК

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.