Хоча перший тур PARIMATCH Екстра-ліги вже і стартував, та не всіх учасників цього сезону ми ще встигли представити. Тому, ми продовжуємо представляти учасників елітного дивізіону чемпіонату України з футзалу. І на черзі – харківський «Viva Cup».

Загальна картина. Почнемо з того, що харківська команда під час літнього міжсезоння змінила назву. Тепер вона офіційно називатиметься не «Моноліт-Viva Cup», а просто «Viva Cup». Тобто, фактично у нас, якщо так можна висловитись, закінчується історія «Моноліта», який був знайомий українським любителям футзалу протягом багатьох років, і, відповідно, починається нова історія команди «Viva Cup». Хоча автор цього матеріалу має таку думку: «Моноліт» поступово трансформувався у «Viva Cup». Втім, це вже деталі. Якщо ж говорити про саму команду, то у неї наразі є багато кадрових змін. Про перехід Іллі Терентьєва до «Урагану» всі чули. Але ж не тільки він залишив стан «Viva Cup». Також залишили команду Дмитро Бутов, Антон Масленніков, Савва Лутай, Євген Пугач та Артем Головень. Якщо чесно, то ці відходи виглядають трохи несподівано. Особливо якщо мова йде про Пугача Масленнікова та Лутая, котрі ще могли би прогресувати (а Лутай, на хвилиночку, ще є кандидатом до юніорської збірної України. – А. Т.). Однак, тренерський штаб слобожанців вирішив зробити саме так. Якщо ж говорити про кадрове поповнення, то тут усе дуже складно. Хіба що додався Давид Калашник, який є кандидатом до юніорської збірної України. Окрім того, серед новачків команди буде Дмитро Крюков, який поки що не заявлений за «Viva Cup», але незабаром він вже буде внесений до офіційної заявки клубу. Але найголовніший трансфер очікує на «Viva Cup» у жовтні, коли у Харків повернеться Дмитро Литвиненко, який багато років захищав кольори харківського «Локомотива». Чи можна вважати ці зміни вважати рівноцінними? Поки що впевненості у цьому немає. Є лише впевненість у тому, що з приходом Литвиненка «Viva Cup» вирішить воротарське питання. Але щодо інших змін – тут, якщо чесно, виникають сумніви. Навряд чи це можна назвати суттєвим підсиленням. І одразу виникає питання: за рахунок чого «Viva Cup» планує боротися за вихід у плей-оф? Звичайно, сезон усе покаже, і, можливо, гра харків’ян протягом чемпіонату дасть відповідь на це питання. Але зараз – питання, питання і ще раз питання… Хоча з іншого боку – від харків’ян можна чекати несподіванок. Принаймні, на «Кубку Водяна» підопічні Романа Перадзе зіграли більш ніж гідно – і «Продексім» обіграли, і з «ХІТом» зіграли внічию у фіналі (щоправда, програли у серії пенальті). Але це було перед стартом сезону. А як буде у сезоні – ще невідомо. Тут одразу хочеться згадати той самий «Моноліт», який свого часу грав у Вищій лізі, і який тренував Віталій Чернишов, я президентом якого був саме Роман Перадзе. Той «Моноліт» був справжньою «темною конячкою» вітчизняної футзальної «вишки». І хочеться, щоб нинішній «Viva Cup», вже без якоїсь прив’язки до «Моноліта», теж здобув таке реноме.  

Прогноз на сезон. Якщо чесно, то тут є різні думки. З одного боку – хотілося б, аби ті результати, які були у харків’ян на передсезонному «Кубку Водяна», не були поодинокими. А з іншого боку – якщо дивитись на результат матчу першого туру проти «Урагану» (0:3) навіює думки, що навряд чи «Viva Cup» зможе поборотися за щось більш суттєве. Тому, у регулярному чемпіонаті «Viva Cup», скоріше за все, боротиметься за восьму позицію, яка дасть право заскочити на підніжку потягу, котрий поїде у плей-оф. А вже там харків’яни, якщо, звісно, потраплять у плей-оф, скоріше за все, закінчать сезон на чвертьфінальній стадії.

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: Неллі КАЛІНІНА  

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.