Для господарів чемпіонату світу, збірної Литви, матч проти представників Коста-Рики був чи не останньою можливістю зачепитися за шанси вийти до 1/8 фіналу. Для цього було потрібно перемагати костариканців та чекати на результати поєдинків у інших групах, щоб зрозуміти, чи зможе литовська збірна опинитися серед кращих третіх збірних, які отримають жадані перепустки до плей-оф.

Одразу скажемо, що у порівнянні з іншими двома поєдинками наставник литовської збірної Євген Ривкін пішов на цікаві зміни. Зокрема, він вирішив довірити право виходу зі стартових хвилин номінальній другій четвірці. Відповідно, четвірка Загурскаса виходила на майданчик вже по ходу гри. Можливо, український фахівець вирішив таким чином здивувати збірну Коста-Рики. Проте, з іншого боку все одно було зрозуміло, що «канонічна» стартова четвірка збірної Литви отримуватиме більше ігрового часу. По збірній Коста-Рики можна лише сказати, що у неї були мінімальні зміни, які не впливали на структуру гри команди.

Як і в попередніх поєдинках, литовці нервово входили у гру, і хвилювання підопічних Євгена Ривкіна відчувалось. Відповідно, костариканці могли би цим одразу скористатися. Проте, вже після перших п’яти хвилин зустрічі стартове хвилювання у балтійців зникло, і вони почали будувати більш акцентовані атаки до воріт Сезара Варгаса. А на 7-й хвилині литовцям вдалося відкрити рахунок у зустрічі. Дерендяєв після розіграшу штрафного прострілив на «п’ятачок», звідки Самсонік п’ятою переправив м’яч у ворота Варгаса. Після цього Литва почала грати на підйомі, шукаючи момент для другого взяття воріт збірної Коста-Рики. І доля подарувала балтійцям такий шанс на 11-й хвилині, коли Варгас зіграв руками за межами свого штрафного майданчику, за що отримав пряму червону картку. Відповідно, його у воротах замінив Сантамарія, а сама збірна Коста-Рики була змушена грати у меншості протягом двох хвилин, намагаючись не дати своїм суперникам забити у нерівних складах. Литовці тиснули протягом усіх двох хвилин, шукали ключі до воріт Сантамарії, який одразу увімкнувся у гру, проте розіграти більшість їм не вдалося. І це дозволило костариканцям після відновлення чисельної рівноваги вирівняти гру, а потім і перейти вже до своїх атак. За своє вміння терпіти гравці збірної Коста-Рики були винагороджені голом. Тірехіно скористався помилкою Реймаріса та пішов у відрив, після чого змусив Загурскаса капітулювати. Однак, на цьому біди для балтійської команди не закінчились. За кілька миттєвостей у ворота збірної Литви був призначений дабл-пенальті за шостий фол безпосередньо поруч зі своїм штрафним майданчиком. Теоретично Кордеро міг пробити і звідси, бо порушення правил було ближче, ніж десять метрів, і правилами, як відомо, дозволяється тоді пробити дабл-пенальті з місця порушення. Проте, Кордеро все-таки встановив м’яч на 10-метрову позначку, а у ворота збірної Литви під цей удар вийшов Маценіс. Щоправда, зміна воротаря не врятувала литовців від пропущеного голу – Кордеро пробив без шансів для голкіпера, і рахунок став 2:1 на користь збірної Коста-Рики. Це був серйозний удар для литовців під кінець першого тайму.

Підопічним Євгена Ривкіна було дуже важливо вже на початку другого тайму не тільки прийти до тями після проваленої кінцівки першої 20-хвилинки, а і забити «гол з роздягальні», аби повернути собі впевненість у своїх силах та психологічну перевагу над суперниками. Проте, цього не сталося, хоча литовці, віддамо їм належне, прагнули цього. Щоправда, впевненість у своїх діях міг надати своїм партнерам Загарас, який кілька разів виручав свою команду. Однак, у середині другого тайму у збірної Литви знову стався провал, який дозволив костариканцям двічі забити та довести свою перевагу до 4:1 на свою користь. І за такої гри ставало зрозуміло, що саме збірна Коста-Рики є більш ймовірним кандидатом на третю сходинку у групі «А». Мабуть, це розумів і Євген Ривкін, який почав випускати на майданчик Буйницького та Каулініса, які до цього не мали ігрового часу. Окрім того, замість Загараса знову почав з’являтись Маценіс (щоправда, Загарас таки дограв останні хвилини цього матчу, але про це буде трохи нижче. – А. Т.). Фактично литовці вже догравали цей поєдинок, і в діях господарів чемпіонату світу не було якоїсь іскри. До того ж, незабаром Гомес забив свій другий м’яч у грі, і рахунок став 5:1, що теж не найкращим чином відобразилося на діях балтійців. Тим не менш, вони спробували залишити останнє слово за собою, коли Загурскас на 38-й хвилині трохи скоротив відставання своєї команди. Більше того – скоро у балтійської команди з’явився шанс ще трохи скоротити своє відставання в рахунку, коли у ворота збірної Коста-Рики був призначений 10-метровий. Але Спієтініс, на відміну від Кордеро, свою «десятку» не забив, пробивши над воротами. Покарання за це прийшло на останніх хвилинах зустрічі, коли Загарас невдало прийняв м’яч після підключення в якості п’ятого гравця, і цим скористався Гомес, який забив у порожні ворота і оформив хет-трик. 6:2 на користь збірної Коста-Рики, яка залишила Литву без жодного здобутого очка.

Коста-Рика – Литва – 6:2
Голи:
Тіхеріно (19, 29), Кордеро (19 – з 10-метрового), Д. Гомес (32, 34, 40) – Самсонік (8), Загурскас (38)

Коста-Рика: С. Варгас (Сантамарія, 11) – Д. Гомес, Кабальсета, Кубільйо, Тіхеріно – Цуніга, Фонсека, Ж. Салас, Кордеро – Родрігес, Гамбоа, Гевара
Литва: Загарас (Маценіс, 19) – Дерендяєв, Спієтініс, Вошкунович, Самсонік – Реймаріс, Сендзікас, Загурскас, Бучма – Баранаускас, Буйницький, Каулініс
Попередження: Сантамарія (17) – Реймаріс (8), Самсонік (15), Баранаускас (22), Загурскас (30)
Вилучення: С. Варгас (11)
На 40-й хвилині Спієтініс (Литва) не реалізував 10-метровий (вище воріт)

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: ФІФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.