Після несподіваної перемоги збірної Нідерландів над українцями, було цікаво подивитись на те, чи зможуть «помаранчеві» зробити сюрприз для чинних чемпіонів світу та Європи. Хоча з іншого боку – португальці були зацікавлені у тому, щоб вирішити задачу щодо виходу з групи достроково, тому в цьому плані навряд чи господарям чемпіонату можна було чекати, що Жоао Матуш та компанія дадуть шанс бодай би на якісь очки.

Головний тренер збірної Нідерландів Максіміліан Тьяден вирішив трохи здивувати своїх візаві та випустив зі старту четвірку, яка у матчі проти збірної України була номінально другою. У свою чергу, стартовий склад португальців не зазнав змін у порівнянні з грою проти Сербії. До того ж, по ходу гри Жорж Браз давав можливість пограти всім гравцям, як були внесені до заявки на цей поєдинок. Причому, він ще по ходу першого тайму переходив на гру в три четвірки, але навряд чи це було якимось надважливим фактором у ігрових схемах португальців.

Португальці фактично зі старту взяли ініціативу в свої руки, і це відобразилось на тих моментах, які вони створювали. Зокрема, дві нагоди мав Ерік Мендоса, ще один момент був у Зікі Те. Зрештою, саме Зікі Те і став ключовою фігурою у результативній атаці піренейців, адже саме 20-річний португальський «стовп» наносив той удар, після якого м’яч рикошетом від Саадуні влетів у ворота Кейка. Власне кажучи, саме на капітана збірної Нідерландів цей м’яч і був записаний як автогол. Після цього збірна Португалії почала грати трохи спокійніше. Так, вона створювала моменти, але при цьому підопічні Жоржа Браза просто залишала гру під своїм контролем. Що стосується господарів Євро-2022, то вони у першому таймі практично нічого не створювали біля воріт Андре Соузи. Хіба що Мартінус мав непоганий момент, але він не зміг стати автором голу. А ось португальські футзалісти змогли збільшити свою перевагу в рахунку за дев’ятнадцять секунд до перерви, коли Зікі Те прийняв м’яч на «стовпа» та віддав пас на Пані Варелу, який зробив рахунок 2:0.  

Той же Пані Варела дальнім ударом оформив дубль на початку другого тайму, і тепер поортугальці могли спокійно грати за рахунком, що, в принципі, вони і робили. Щоправда, нідерландська команда все-таки змогла створити кілька непоганих моментів біля воріт чемпіонів Європи. Наприклад, двічі міг забити Мозамбу, а ще в одному епізоді нагоду «розмочити» Андре Соузу мав Мартінус. Однак, ці моменти не ставали результативними, що було на руку збірній Португалії, яка вже десь грала в економ-режимі.

Однак, все-таки підопічним Максіміліана Тьядена вдалося забити. Це сталося на 33-й хвилині, коли ель-Ганнуті побачив, що Андре Соуза трохи необачно залишив ворота і спробував закинути м’яч «за комірець» воротареві збірної Португалії. Однак, португальського голкіпера у цьому епізоді виручила поперечина, від якої, щоправда, м’яч відскочив фактично на ногу Буюзану, який і добив «сферу» в «рамку». Так рахунок став 3:1, і теоретично в цьому поєдинку зажеврів невеличкий промінь надії на інтригу. Тим більше, що грати залишалося близько семи хвилин, і все могло статися. Однак, по факту нічого не сталося. Португальці швидко повернули гру під свій контроль, а наприкінці матчу вони ще й забили четвертий м’яч. Сталося це у дуже курйозній ситуації. За півхвилини до кінця матчу збірна Нідерландів пішла з п’ятим польовим, але при цьому м’яч знаходився у Велсебура, який і мав би розпочати цю атаку фламандців. Однак, його запресингував Афонсо Жезуш, який у простий спосіб забрав м’яч та без перешкод пробив по порожніх воротах – 4:1, і збірна Португалії здобула другу перремогу на Євро, практично не докладаючи багато зусиль.   

Португалія – Нідерланди – 4:1
Голи:
Саадуні (6 – автогол), Пані Варела (20, 23), Афонсо Жезуш (40) – Буюзан (33)

Португалія: Андре Соуза – Ерік Мендоса, Жоао Матуш, Бруно Коельйо, Пані Варела – Томаш Пасу, Афонсо Жезуш, Тьяго Бріту, Зікі Те – Мігель Анджело, Паулета, Андре Коельйо, Фабіу Сесіліу
Нідерланди: Кейк – Моссауі, Сант-Юсте, Велсебур, Мозамбу – Саадуні, Аттаібі, Буюзан, Мартінус – Молькарай, Ель-Ганнуті
Попередження: Буюзан (24) 

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»
Фото: УЄФА

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.