7 та 8 листопада у столиці Таджикистану, Душанбе, мають відбутися товариські матчі між футзальними збірними Таджикистану та росії. Футзальний портал «5х5» обурений тим, що збірна країни, яка відсторонена від участі у турнірах під егідою УЄФА та ФІФА, має право проводити товариські матчі. Це вже не перший прецедент щодо збірної російської федерації. Зокрема, відомо, що 24 вересня збірна цієї країни зіграла виїзний товариський матч проти збірної Киргизстану. Окрім того, на 19 листопада у Санкт-Петербурзі заплановано проведення товариського матчу між збірними Росії та Боснії і Герцеговини.

Варто нагадати, що у лютому 2014 року російська федерація незаконно анексувала частину України: Автономну Республіку Крим, а також частину Луганської та Донецької областей. Однак, ФІФА та УЄФА не відреагували на це, продовжуючи дозволяти російським клубам та збірним з футболу, футзалу та пляжного футболу грати у турнірах під своєю егідою. А вже 24 лютого 2022 року російська федерація почала повномасштабне військове вторгнення на територію України, яка і зараз піддається ракетним обстрілам не тільки з території росії, а і з окупованих територій Запорізької та Херсонської областей, Автономної Республіки Крим, а також з боку Республіки Білорусь. І тільки після 24 лютого 2022 року ФІФА та УЄФА прийняли рішення позбавити клуби та збірні росії участі у змаганнях під своїм патронатом.

На жаль, «бан» від УЄФА та ФІФА розповсюджується лише на офіційні поєдинки. Тому, збірна росії і користується тим, що їй наразі дозволено грати товариські поєдинки. Тому, збірна рашистів і гратиме товариські матчі проти збірної Таджикистану. Однак, те, що футбольна та футзальна збірні Російської Федерації мають право проводити товариські поєдинки, на нашу думку, є неприпустимим явищем. Наразі ми кажемо все-таки про футзальну збірну країни-агресорки.

Влітку цього року футзальний портал «5х5» спробував відновити висвітлення чемпіонату Таджикистану з футзалу. Однак, згодом ми припинили висвітлення цього турніру. Про причини розповідати не будемо. Але враховуючи те, що збірна Таджикистану з футзалу гратиме проти збірної країни, яка є окупантом та веде агресивні дії на території України, вбиваючи мирних людей та знищуючи критичну інфраструктуру, ми офіційно заявляємо, що футзальний портал «5х5» припиняє будь-яке висвітлення подій, пов’язаних з футзалом у Таджикистані.

Окрім того, наша позиція щодо проведення товариських матчів за участю представників російського футзалу є наступною: російським збірним, клубам та гравцям не місце у європейському та світовому футзалі. Тому, ми офіційно закликаємо європейські футзальні клуби відмовитися від контрактів з російськими гравцями в односторонньому порядку. Зокрема, португальські «Бенфіка» та «Спортінг» мають відмовитися від контрактів з Іваном Чишкалою та Антоном Соколовим відповідно. Що стосується бразильських гравців з російським паспортом, то вони мають грати у Європи або в інших країнах лише за умови відмови від паспорту громадянина росії. Так само ми вважаємо, що гравці, які є представниками збірних своїх країн, але мають контрактні зобов’язання у російській футзальній суперлізі, мають або залишити чемпіонат росії, або ж не викликатися до збірних своїх країн. Яскравий приклад – гравець збірної Фінляндії Яні Корпела, якому Федерація футболу Фінляндії оголосила ультиматум: або Корпела розірве контракт з фк «торпедо» (нижній новгород), або він більше не викликатиметься до збірної Фінляндії. В результаті Яні Корпела перейшов до польського «Рекорду». Вважаємо, що цей епізод з Корпелою має бути прикладом для всіх поважаючих себе футзалістів.

Підсумовуючи все, що було написано вище, хочеться сказати головне.

По-перше – якщо світовий футзал хоче зберегти честь та гідність, то навіть товариські матчі зі збірною росії мають бути заборонені.  

По-друге – європейський та світовий футзал має очиститись від росії цілком та повністю.

Це і є головна позиція футзального порталу «5х5».

Артем ТЕРЕНТЬЄВ, «5х5»

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.